De medföljande programmen har länge varit en av Macens stora fördelar. Förutom att du får Mac OS får du också många program som är så bra att du slipper köpa till några i efterhand. På Windows ser det annorlunda ut, och nätet är fullt av guider till hur du tar bort alla program som följer med en pc som inte kommer från Microsoft.

För ordbehandling är Microsoft Word helt dominerande, så något många Macanvändare frågar sig är: Klarar jag mig med Pages eller skulle jag tjäna på att köpa Word? Det försöker vi besvara här.

Bra på olika saker

Apple och Microsoft har väldigt olika designfilosofier bakom Pages respektive Word. För användare som utnyttjar all kraft i båda programmen är de helt enkelt inte till för samma saker.

Pages
De inbyggda mallarna i Pages är i ofta riktigt snygga.

Pages styrka ligger framför allt i hur enkelt det är att få till något snyggt. Att få texten att flöda bra kring bilder, diagram och illustrationer är enkelt. De medföljande mallarna är hyfsat snygga som de är och kan enkelt anpassas. Textboxar är enkla att placera och fungerar bra ihop med normal text. Typografin är också bra, åtminstone så länge du inte behöver göra riktigt avancerade saker.

Word är ett mycket mer avancerat program, och har många, många fler funktioner. Det har ganska välutvecklat stöd för automatisering (inte bara på Windows), klarar rejält stora dokument, kan skapa automatiska innehållsförteckningar, hanterar fotnoter bra, och har funktioner som Mail Merge. Det har också hyfsat bra stöd för avstavning och du kan manuellt gå in och ändra avstavningsregeln för enskilda ord om du tycker att ordlistan i Word är fel.

Word
Med så många funktioner kan Word kännas överväldigande.

Men med så många funktioner är det inte alltid lätt att hitta rätt. Där Pages oftast visar just de verktyg du är ute efter kan du i Word behöva bläddra runt i både menyer och verktygsfältet med sina olika flikar.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning