Varför Apple överhuvud taget ger sig in och släpper en egen webbläsare har vi ännu inte förstått, men resultatet av deras mödor är än så länge imponerande.

Safari är ännu inte någon skarp produkt, utan en så kallad offentlig betaversion. Det gör att den fortfarande kan ha problem med att rendera vissa webbsidor. Steve Jobs var väl medveten om detta vid siit öppningstal och pekade därför på en trevlig finess där man kan "rapportera" webbplatser som inte fungerar direkt till Apple och förhoppningsvis så kommer problemen att åtgärdas i en senare version av programmet.

Enligt herr Jobs ska Safari vara upp till tre gånger snabbare än Internet Explorer. Vi har inte gjort några direkta jämförelser ännu, men det första intrycket ger vid handen att den är mycket snabb, helt i klass med Netscape och Chimera.

Grunden till till Safari är hämtad från Linux-världen och en html-renderingsmotor med namnet Khtml. Apple har sedan utvecklat den öppna källkoden vidare och om vi han förstå saken rätt så kommer man i sann Open Source-anda att återbörda utvecklingsarbetet till allmänheten.

Bland de stora fördelarna med Safari så hittar vi möjligheten att använda söktjänsten Google direkt i webbläsaren. Dessutom ska det vara busenkelt att hantera sina bokmärken.

Safari finns ännu bara på engelska och kräver att man har minst Mac OS X 10.2 installerat.

Mer information och nedladdningslänk hittar du här.