Av Apples tre Iwork-program är Numbers det mest missförstådda. Om det är användarna eller Apples utvecklare som missförstår är den stora frågan.

Programmet är vid första anblick en direkt konkurrent till Microsoft Excel, med lite nedbantat gränssnitt och betydligt färre avancerade funktioner. För den som inte använder vb-script, pivot-tabeller och liknande har Numbers numera det mesta som behövs och det handlar mer om vilket gränssnitt du föredrar. Om du använder de funktionerna har du i alla fall inget val.

Läs också! Duellen: Apple Pages mot Microsoft Word – vi utser vinnaren

Med uppdateringen till version 4 har Apple lagt till en funktion som dessutom gör att Numbers utmanar Google Spreadsheets på dess starka punkt: Samredigering.

Dela

Jobba tillsammans

Icloud-stödet i Numbers har utökats till att stödja samarbete i realtid. Du kan dela ett dokument med andra, och alla deltagare kan redigera samtidigt och se varandras ändringar nära nog omedelbart. Det är enkelt att se var andra gör ändringar så ni inte stör varandra, och vi upplever inga irriterande fördröjningar eller konflikter som måste lösas. Microsofts Office 365 med Office 2016 har också ”realtidssamarbete” men där måste du synka uppdateringar själv och det är lätt hänt att skapa konflikter.

Google är fortfarande kung på samredigering. För ändamål där det mest handlar om att många användare ska kunna lägga till uppgifter (till exempel uppdatera ett schema eller lägga till utgifter i en gemensam budget) är Spreadsheets nära nog perfekt. Numbers fungerar, men det känns som det är väldigt mycket extra kring själva tabellerna.

På Iphone
Delade kalkylblad fungerar lika bra på IOS.