Det finns flera utmärkta virtualiseringsprogram för Mac, varav Vmware Fusion och Parallels Desktop är de två mest kända alternativen. I och med lanseringen av Mac OS Sierra är det dags för nya versioner och i den här artikeln har vi tagit en närmare titt på Parallels Desktop 12.

Mängder av fiffiga verktyg i Parallels Toolbox

Den stora nyheten den här gången är ett helt nytt tilläggsprogram med namnet Parallels Toolbox som kan installeras via inställningarna. Efter slutförd installation får du tillgång till ett nytt objekt i menyraden som ger dig smidig åtkomst till 20 olika verktyg.

Med hjälp av dessa verktyg kan du bland annat ladda ner eller konvertera video, spela in ljud och stänga av mikrofonen. Dessutom kan du utföra systemuppgifter som att låsa skärmen, gömma skrivbordet, stänga av viloläget eller aktivera Stör ej-funktionen.

Parallels Toolbox.
Parallels Toolbox lägger till behändiga verktyg i menyraden.

Det finns även verktyg för att ta skärmdumpar, spela in vad som sker på skärmen och arkivera filer. Om vi väljer underkategorin Time hittar vi stoppur, alarm och timer, något som gör att vi inte behöver använda Iphone eller Apple Watch lika ofta.

Om du skaffar verktygslådan har du tre objekt från Parallels i menyraden, närmare bestämt Desktop, Access och Toolbox. Vi tycker att det vore bättre med ett enda objekt, särskilt som det redan är tillräckligt trångt i menyraden med alla andra fiffiga program som vi installerat under årens lopp.

Högre prestanda och smidigare integration

Om vi går vidare till övriga nyheter kan vi börja med att konstatera att Parallels Desktop 12 erbjuder betydligt högre prestanda än tidigare versioner. Till exempel går det 25 procent snabbare att få tillgång till delade mappar och så kallade snapshots.

En annan nyhet är att det nu går att konfigurera virtuella maskiner att öppnas automatiskt när datorn startas. För att inte konsumera värdefull processorkraft i onödan hamnar de i pausat tillstånd i bakgrunden, sedan tar det bara några sekunder att väcka dem vid behov.

Windows
Det är inga problem med att köra Windows 10 på Macen med hjälp av Parallels Desktop 12.

Vidare har integrationen av Windows och Mac OS blivit betydligt bättre än tidigare. Du kan till exempel ställa in att Office-dokument i Safari ska öppnas i pc-versionerna av Word, Excel och Powerpoint. Dessutom kan lösenord från Internet Explorer eller Microsoft Edge sparas i Macens nyckelring.

En trevlig funktion för användare av Windows 10 är möjligheten att schemalägga när uppdateringar ska installeras. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ditt arbete ska avbrytas på grund av en påtvingad uppdatering. Det enda du behöver se till är att den virtuella maskinen är öppen vid den angivna tidpunkten.

Inställningar
Ställ in att uppdateringarna ska installeras när du sover.

När du köper Parallels Desktop 12 får du tillgång till 500 gigabyte lagring på Acronis. Detta utrymme kan användas för att säkerhetskopiera dina virtuella maskiner, men observera att du får betala för funktionen efter det första gratisåret.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning