När Steve Jobs för många herrans år sedan skulle introducera nya Apple-produkter och tröttnade på de program (Microsoft Powerpoint) som fanns tillgängliga började Apple utveckla Keynote, ett program som gör det enklare att skapa snygga presentationer och att faktiskt presentera dem.

Den traditionen har Apple fortsatt med, och av de tre Iworkprogrammen är Keynote fortfarande det enda vi utgår ifrån ska vara bättre än motsvarigheten från Microsoft.

I våras testade vi version 6.6.1 av Keynote, som bland annat hade fått stöd för Icloud Drive och Force Touch, och en rad nya animationer och teman. Nu är version 7 här, och kommer med två huvudnyheter.

Redigera tillsammans

Redigera tillsammans

Alla tre Iwork-program har uppdaterats i samband med lanseringarna av Mac OS Sierra och IOS 10 för att lägga till stöd för en funktion som Apple fortfarande räknar som att vara ett betatest – samredigering i realtid.

Den här funktionen innebär att du kan dela en presentation med en eller flera andra, och att samtliga kan ha den öppen och göra ändringar samtidigt. Ändringarna dyker upp hos de andra nästan omedelbart, och när någon markerar en bild eller textruta kan du direkt se att den är ”upptagen”. Det finns dock ingen låsfunktion för att tillfälligt hindra andra från att göra ändringar i en diabild du håller på att fixa, vilket vi tycker kunde ha varit en praktisk möjlighet.

På Iphone

Apple kallar sin samarbetsfunktion för beta, men i vårt test fungerar den mycket smidigare än motsvarande funktion med Microsofts Office 365, som bland annat kräver att du trycker ”spara och synkronisera” med jämna mellanrum för att få upp de andra deltagarnas ändringar. Det är inte lika omedelbart som med Google Presentation, men den har å andra sidan långt kvar till att faktiskt tävla med Keynote och Powerpoint.

Keynote Live – presentera över nätet

Samredigering är en trevlig nyhet och kan göra det lättare för många, men en mer spännande nyhet i Keynote 7 är Keynote Live.

Keynote Live är en funktion som använder Icloud för att hålla presentationer online. Istället för att ansluta datorn till en projektor eller storbildsskärm och presentera den för en publik kan du dela en länk, till exempel på Facebook, och sedan gå igenom presentationen medan allt från ett par till 100 personer som anslutit (eller 35 via wifi om du inte har internetåtkomst).

Keynote Live

Det här fungerar oerhört smidigt. Nya diabilder dyker upp hos mottagarna nästan omedelbart efter att du tryckt vidare på Macen. En trevlig detalj är också att du kan dela presentationen via Airdrop, så du slipper mejl eller liknande. Mottagarna får upp en inbjudan och kan godkänna och öppna Keynote på IOS eller Mac.

Slutsats

Bra köpKeynote var redan det vassaste presentationsprogrammet och med samredigering och liveströmmade presentationer blir det bara bättre.

Fakta: Keynote 7

Funktion: Presentationsprogram
Pris: Gratis om du köpt en Mac de senaste åren
Mer info: http://www.apple.com/se/iwork/

plus

Smidig samredigering
Keynote Live är en riktigt vass nyhet
Snyggaste presentationerna

minus

Hjälpen kunde vara bättre

Betyg: 10 av 10