Pages är ett av de Apple-program som är svårast att placera i ett fack. Det är både en konkurrent till Microsoft Word och inte. Det kan användas som ett enklare alternativ till Adobe Indesign, eller som ett rent ordbehandlingsprogram.

För de flesta som använder det är det nog ändå helt enkelt ”Macens skrivprogram”. Det är programmet du använder om du ska skriva något som ska se bra ut, inte bara vara funktionell text.

I samband med lanseringen av Mac OS Sierra släppte Apple Pages 6, tillsammans med uppdateringar för IOS-versionen för att båda ska fungera optimalt ihop. När vi senast testade programmet, version 5.6.1, hade Apple precis lagt till stöd för Handoff och en del andra funktioner. I dag är den stora nyheten samredigering i realtid – du och de du delar ett dokument med kan jobba i det på samma gång och nästan omedelbart se varandras ändringar.

Dela

Smidigare än Microsoft och nosar Google i hasorna

Google Docs var först ut med den här typen av realtidsredigering, och många användare har slutat använda Microsoft Office för många arbetsuppgifter eftersom det är så bra.

Microsoft själva lade till funktionen ganska nyligen med både Office 365 för konsumenter och Sharepoint för företag och organisationer. Office har länge varit bäst på att spåra ändringar och hantera flera användare med revisionshistorik och kommentarer, men realtidssamredigeringen i Office 365 har inte varit lika smidigt och ”realtids” behöver rejält tilltagna citationstecken. Uppdateringar från andra måste synkas ner manuellt och Word sparar inte varje ändring du gör omedelbart som på Google.

Annan redigerar

Apple verkar ha fokuserat på att göra sin version av tekniken pålitlig redan från start. När vi testar fungerar det väldigt smidigt och nästan helt i realtid, både mellan två Macar på samma nätverk, och en Mac och en Iphone på olika nätverk. När den ena användaren flyttar sin inmatningsmarkör syns ändringen efter 1–2 sekunder hos de andra, och tillagd text och annat dyker upp nästan lika snabbt.

När vi medveten skapar en konflikt genom att försöka redigera på samma ställe i texten blir det naturligtvis grötigt, men Pages buggar inte ut och ingen behöver se flera minuters jobb försvinna i tomma luften eftersom det så snabbt blir uppenbart att något är galet.

Redigeringen i Google Docs känns fortfarande mer omedelbar, men Pages ligger inte långt efter, och har andra förtjänster som kan göra det till ett bättre val för många arbetsuppgifter.

Layouta tillsammans

Snygga resultat

Pages layoutfunktioner och typografi är mycket bättre än hos både Google och Microsoft. Ska du skapa en plansch, ett häfte, en broschyr eller ett flygblad och bryr dig om formgivningen men inte äger Indesign eller Quark Xpress är Pages det naturliga valet. Word har visserligen blivit lite bättre på den här fronten, men kan vara väldigt frustrerande att arbeta med innan det blir bra.

Lika bra på IOS
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning