Raspberry, som den heter, är något så genialt som en kompakt och välbyggd mikrofon, utrustad med lightning. Medföljer gör en lightning-kabel så att vi kan koppla in micen direkt i vår Iphone eller Ipad. Även en vanlig usb-kabel medföljer, och går utmärkt att använda till PC eller Mac utan extra programvara.


Perfekt för poddare

För poddare eller musiker som gärna lämnar hemmet för att spela in, är Raspberry ett lysande alternativ. Då får vi en mobil “studio” att slå upp var som helst, och kan spela in direkt i exempelvis Garageband för IOS.

Raspberry
Bild: Blue Microphones

Raspberry har ett hopfällbart stativ för att göra enheten mindre när den inte används, micen går också att montera på ett mic-stativ. Den strömförsörjs av den anslutna enheten och är så pass liten att den lätt ryms i handflatan. En liten påse att förvara den i följer också med, som för att betona bärbarheten. Att den också är robust byggd i sval, äkta metall, och dessutom rätt snygg, skadar inte.

Raspberry har officiellt stöd för apparna Garageband, Opinion Podcast, Spire Recorder, Movie Pro och Band Lab, men bör fungera med alla appar som har stöd för en extern mic. Vi testar att spela in med en Iphone 7 Plus i Garageband, med Apples inbyggda ljudinspelare och att göra en voice over i Imovie.

Med gott resultat dessutom. Ljudet är både rikt och fylligt, snudd på bättre än vad vi hade förväntat oss från en så liten enhet. Raspberry tar upp en gnutta störande bakgrundsljud, så bäst blir det om vi sitter rätt nära micen.

Inspelningen når inte den 24 bit-kvalitet som utlovas när vi använder Apples inbyggda ljudinspelare. Den som vill ha maximal kvalitet för de 2 000 kronor micen kostar (och det vill vi ju såklart), bör använda någon av nämnda apparna med officiellt stöd. Då får vi garanterat 24-bitars ljud.


Hög kvalitet, men också något begränsad

Vi är helt klart nöjda med ljudkvalitén, men den seriösa spekulanten bör tänka på två saker. Dels är micen är riktad så att den bara spelar in ljud direkt framifrån. En eller två personer som spelar in podcast runt ett bord bör inte vara ett större problem, men ska tre eller fler prata samtidigt är Raspberry inte det bästa alternativet. Dels måste Raspberry stå still på en plan yta för att fungera bra. Det här är alltså inget alternativ för den som letar efter en mic att exempelvis filma intervjuer på stående fot. Det är samtal runt ett bord som gäller.

Raspberry
Raspberry är en kompakt liten sak, här med en tändare som referens.

På micen hittar vi förutom ett mikro usb-uttag där vi kopplar in lightning-kabeln också ett hörlursuttag för medhörning. På varsin sida om enheten finns två rattar för att justera dels inspelningsnivå, dels volym för medhörningen.

En lampa lyser grönt när enheten är kopplad, och blinkar rött om vi pratar för högt. I vare sig Imovie eller Apples Ljudinspelaren finns möjlighet att välja inspelningskälla manuellt, så vi får lite grann hoppas på att Raspberryn spelar in. Men det är mer av apparnas fel än micens. Det gröna ljuset anger åtminstone att Raspberry är inkopplad. Återigen är det en bra idé att använda mer dedikerade ljudinspelningsappar, som exempelvis Opinion Podcasts tillsammans, med Raspberry

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning