Med IOS 10 har utvecklare fått tillgång till rådata från kameran på de Iphone- och Ipadmodeller som har kamera med 12 megapixlars upplösning. Det innebär rent konkret att många appar har börjat erbjuda möjligheten att spara alla bilder i både jpeg och dng.

En av dessa är Procamera, som sedan tidigare har manuella kamerainställningar och även har fått en rad andra nyheter i samband med IOS 10 och Iphone 7-lanseringarna.

Gränssnittet

Plottrigt med alla inställningar – men enkla justeringar

Med inställningar av slutare, iso, fokus, vitbalans, exponeringslås, exponeringskompensation, blixt, bildformat och slutarfunktion – plus funktioner för att visa histogram på flera sätt, olika sorters rutnät och ett vattenpass – är det kanske inte så konstigt att gränssnittet kan kännas lite plottrigt.

Vad Procamera dock gör bra är att göra varje enskild inställning enkel att sköta. Välj inställningen så dyker en virtuell ratt upp längst ner som du rullar åt höger eller vänster för att ändra.

Råformat
Ovan: Bilden sparad som dng och justerad med Photoshop Camera Raw. Nedan: Bilden som jpeg från Iphones inbyggda kameraapp, med samma justeringar med Camera Raw-filter. Klicka för större version.

En sak vi stör oss på är att appen lätt glömmer en inställning du redan gjort. Om du till exempel har manuell exponering aktiverat och ändrar slutartiden för att göra en medvetet mörkare bild och sedan aktiverar histogram så auto-exponerar Procamera igen och du måste gå in och ändra slutartid igen. Med manuella inställningar aktiva tycker vi att ingenting borde ske automatiskt alls – precis som på en systemkamera.

Iphone 7-specifika funktioner

Procamera 10 har fått en rad unika funktioner för Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Självklarheter är val av objektiv på Plus-modellen och stöd för den större färgrymden dci-p3 istället för bara srgb. Det här är funktioner som redan finns i Apples egen kameraapp så det är något vi absolut räknade med.

Något mer speciellt är att appen använder Taptic Engine för att ge haptisk återkoppling i gränssnittet. När du snurrar på en ratt ”klickar” det med vibrationer för att försöka härma känslan av att vrida på en fysisk ratt på en kamera.

Lowlight Plus

För 35 kronor extra kan du köpa till en funktion kallad Lowlight Plus, som tar en serie exponeringar i upp till en minut och fogar samman dessa ungefär som hdr. Skillnaden är att målet är att bli av med så mycket brus som möjligt och möjliggöra en korrekt exponerad bild utan skakoskärpa.

Lowlight Plus

Vi har inte kunnat testa i många olika situationer med dåligt ljus, men som du kan se på bilden här (klicka för att se en större version) kan resultaten definitivt bli bättre än genom att ta en bild med vanliga kameraappen och ljusa upp den i efterhand (vilket vi gjorde med vänstra bilden).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning