Har du 2015 års modell av Macbook går det nu att koppla in en gammal Apple Cinema Display om du behöver extra skärmyta. Lösningen är att införskaffa ett exemplar av Nonda Hub + mini, ett nytt tillbehör som riktar sig till en mycket begränsad målgrupp.

Funkar endast med vissa modeller av Apple Cinema Display

Apple Cinema Display med modellnummer A1267 eller A1316 är en bildskärm som har en integrerad kabel med ström, usb och mini-displayport. I efterföljaren Apple Thunderbolt Display har mini-displayporten bytts ut mot thunderbolt och denna skärm är tyvärr inte kompatibel med Nonda Hub + mini.

Nonda Hub + mini

Macbook å sin sida har endast en kontakt för usb-c, så för att kunna ansluta en Apple Cinema Display krävs en adapter och här kommer Nonda Hub + mini in i bilden.

För 150 dollar (motsvarande 1 400 svenska kronor) får du en liten och väldesignad adapter i borstad aluminium. För att matcha datorn finns tre olika färger att välja mellan, närmare bestämt guld, silver och rymdgrått.

Två extra kontakter för usb 2

En kort kabel för usb-c medföljer, tanken är att du ska använda denna för att koppla ihop adaptern med din Macbook. Sedan kopplar du in din Apple Cinema Display med hjälp av den inbyggda minidisplayporten.

Nonda Hub + mini

Efter att vi kopplat ihop datorn och bildskärmen med hjälp av adaptern testade vi att spela upp ett Youtubeklipp i hög upplösning – och lyckligtvis fungerade det utan problem.

Adaptern har även två usb-kontakter av typen A, vilket gör det möjligt att koppla in andra tillbehör. Tyvärr är det usb 2 och inte usb 3, vilket innebär att överföringshastigheten är begränsad till 480 megabyte per sekund. Men det är i vilket fall som helst trevligt att kunna använda sina externa hårddiskar igen.

Nonda Hub + mini

MacWorlds köpråd

Nonda Hub + mini gör ett bra jobb med att koppla ihop 2015 års modell av Macbook med vissa modeller av Apple Cinema Display.

Tyvärr saknas stöd för 2016 års modell av Macbook och Apple Thunderbolt Display, något som gör nyttan av prylen begränsad. Dessutom tycker vi att prislappen är i högsta laget, särskilt som vi får nöja oss med usb 2.

Nonda har visserligen planer på att lansera en ny adapter med tre stycken usb 3-kontakter och en kortläsare, men för tillfället är de planerna lagda på is.

Samtidigt – det här är den enda lösning som finns i dagsläget för dig med Macbook av 2015 års modell och en Cinema Display av ovan nämnda versioner. Det gör Nonda Hub + mini till ett måste-köp för denna, visserligen begränsade, målgrupp. Nonda kan beställas via företagets amerikanska hemsida, med frakt till Sverige. 

Fakta: Nonda Hub + mini

Funktion: Adapter för 2015 års modell av Macbook
Pris: 150 dollar, motsvarande 1 400 svenska kronor exklusive moms och frakt
Mer information: https://www.nonda.co/products/hub-mini-usb-c-hub-for-apple-macbook-12-inch

plus

Enda lösningen för att fortsätta använda Apple Cinema Display

minus

Ger endast stöd för mini displayport och usb 2
Lite väl hög prislapp

Betyg: 7 av 10