Många entusiastiska Iphone-användare uppgraderar varje eller åtminstone vartannat år och varje gång finns det en äldre Iphone över som du kanske inte vet vad du ska göra av. Många väljer att sälja sin gamla telefon, ofta på Blocket, medan andra ger bort den till släktingar. Men det finns mycket annat du kan göra, från att lämna in den på återvinning för en liten rabatt på den nya till att använda den som övervakningskamera i hemmet. Här går vi igenom sju sätt att ge din gamla Iphone ett livsmål när du inte längre använder den som, ja, telefon.

Det första du ska göra är att identifiera din Iphone-modell. Du kanske har en ännu äldre telefon i en byrålåda som du också vill återuppliva och göra något med.

Här är våra rekommendationer för det bästa du kan göra med de olika Iphone-modellerna som har släppts sedan 2007:

Olika Iphone-modeller

Första generationen, släppt 2007: Om du faktiskt har en av de allra första Iphone-enheterna som bara hade gsm eller cdma är det bästa att spara den och se om den blir ett samlingsobjekt i framtiden.

Iphone 3G, släppt 2008: En gammal klassiker. En riktig gammal goding. Vi föreslår att du behåller den som en nödtelefon eller telefon att ha ute i skog och mark så du inte riskerar din nya dyrgrip. Det är en av de mest gedigna modellerna.

Iphone 3GS, släppt 2009: Precis som Iphone 3G är den byggd lik en tank. Behåll den.

Iphone 4, släppt 2010: Apple lade nyligen ner supporten av den här, så vi kan inte rekommendera att använda den som telefon eftersom du inte kan få någon service av varken mjuk- eller hårdvara. Ge bort den eller använd den som ”Ipod” (eller något annat vi föreslår senare i artikeln).

Iphone 4S, släppt 2011: En välbyggd telefon och ett rejält kliv upp i prestanda från Iphone 4. Men den kan inte längre använda senaste IOS och kommer snart gå ur tiden. Vi föreslår användning som övervakningskamera av något slag, eller mediaspelare.

Iphone 5, släppt 2012: Den här modellen släpptes precis innan Apple utvecklade touch id. Det kan fortfarande vara en perfekt telefon för ett yngre syskon eller släkting som fortfarande inte har någon pekskärmsmobil.

Iphone 5C, släppt 2013: I princip samma sak som Iphone 5, bara lite nyare och med plasthölje.

Iphone 5S, släppt 2013: Första Iphone med touch id. Det här är en bra telefon som kan vara bra att ha till hands om du behöver en mobil som inte vore hela världen att förlora.

Iphone 6/6 Plus, släppt 2014: En riktigt bra telefon som inte saknar mycket jämfört med de senaste modellerna. Behåll som andratelefon, eller kika på vår andra förslag.

Iphone 6S/6S Plus, släppt 2015: Används av miljontals människor och fortfarande till salu jämte Iphone 7. Har dessutom hörlurskontakt...

Iphone SE, släppt 2016: I princip en Iphone 6 med samma form som Iphone 5S. Om du skaffade en och har ångrat dig vad gäller den mindre storleken kan du ha den som backuptelefon, eller kanske ge bort den till någon du verkligen tycker om och skulle uppskatta en liten Iphone.

Iphone 7/7 Plus, släppt 2016: Senaste modellen. Varför köpte du den om du funderar på att göra dig av med den? Om du inte verkligen totalhatar bristen på hörlurskontakt.