Dxo uppdaterade nyligen Opticspro, företagets bildbehandlings- och redigeringsprogram för Mac, till version 11. Det är visserligen ingen gigantisk uppdatering, men Dxo fortsätter leverera innovativa och tekniskt överlägsna lösningar på fotografiska problem.

Nyheterna i Opticspro 11

Opticspros Smart Lightning-funktion har fått en ny möjlighet att spotmäta ljuset som är kraftfullare och mångsidigare än spotmätningen i kameran. Ta till exempel ett porträtt av en person som står framför ett ljust fönster mitt på dagen med din kameras matrismätning för att få en så balanserad exponering som möjligt. Opticspro kommer hitta ansiktet, inse att bakgrunden är för ljus, och automatiskt justera båda för att ljusa upp ansiktet och tona ned fönstret.

Om du använde fyllnadsljus när du tog bilden är Opticspro smart nog att känna igen det och försöker inte fixa det som redan fungerar. Även utan ansikten i bilden kan du själv placera ut en eller flera spotmätarkvadrater för att automatiskt justera ljusa och mörka partier.

Smart Lightning
Den starka solen i västra Texas gav en djup skugga i ansiktet. Opticspro 11:s spotmätande Smart Lightning såg inte ansiktet automatiskt, så vi lade till en rektangel för att markera området som Smart Lightning skulle fokusera på.

Helskärmsläget i Opticspro 11 är vår favoritnyhet. Den har ett före-och-efter-reglage för att enkelt se effekten av en justering jämfört med hur det var innan, och bättre funktioner för att ranka bilder. Version 11 har också ett automatisk mikrokontrastverktyg som ökar kontrasten på små detaljer men är intelligent nog att ignorera porer och brus. Och äntligen finns automatiskt fix för röda ögon.

Standardbrusreducering i Opticspro har alltid varit bra och den avancerade Prime-brusreduceringen har varit fantastisk. Dxo påstår att den senare, som i den här versionen kallas Prime 2016, är effektivare än tidigare. Vi får ta deras ord på det, men vad som är uppenbart är att funktionen är avsevärt snabbare (eller rättare sagt mindre långsam). I version 10 kunder Prime-brusreducering ta flera minuter på en enda bild, nu går det på ungefär en fjärdedel av tiden. (Prime 2016 finns bara tillgängligt i Opticspro 11 Elite Edition.)

Superkraften i Dxo Opticspro

Nyheterna i version 11 är inte lika viktiga som det som inte är nytt: Programmets förmåga att automatiskt korrigera objektivbaserade problem (optisk distortion, mjukhet, kromatisk aberration och hörnskuggor) och sensorbaserade problem (brus, men också grundläggande färghantering och exponering). Automatisk korrigering av de här närmast ofrånkomliga problemen är Opticspros superkraft.

Många kombinationer

Dxo är allmänt respekterade för sina rigoröst vetenskapsbaserade tester av kameror (sensorer) och objektiv, och resultaten av alla tester finns att tillgå öppet på nätet på dxomark.com. Resultaten ligger även till grund för individuella kamera-och-objektiv-prestandamoduler som gör att Opticspro kan ta fram optimala bilder på första försöket. Om du till exempel öppnar en bild tagen med en Olympus O-MD E-M1 och ett Sigma 60mm f2/8-objektiv kan Opticspro ladda profilen för just den kombinationen av kamera och objektiv och göra nödvändiga justeringar för att korrigera kända problem.

Om du sedan tar en bild från en Panasonic-kamera med samma objektiv applicerar programmet en aningen annorlunda uppsättning justeringar som är optimala för den kombinationen, och så håller det på oavsett vilka kamerakroppar och objektiv du kombinerar.

Dxo Labs har inte genererat moduler för alla tänkbara kombinationer av kamera och objektiv, men de har testat över 300 kameror och 950 objektiv, vilket resulterar i över 30 000 moduler. Undertecknad har jobbar med Opticspro i flera år med kameror från Pentax, Sony, Olympus, Canon, Nikon och Panasonic tillsammans med tjogvis av objektiv, och det är sällan programmet har saknat en modul för en kombination. Adobes Photoshop Lightroom har också automatiska justeringar för olika kombinationer av kameror och objektiv, men de är betydligt mer begränsade – det finns till exempel inga moduler alls för Olympus-objektiv.

Det mest fantastiska är att du inte behöver lyfta ett finger. De grundläggande justeringarna appliceras omedelbart när du öppnar en bild i Opticspro. Vi skulle inte bli förvånade om många användare kan sitta med programmet en lång tid utan att tänka på att det har förbättrat alla bilder de öppnade.

Okorrigerad
En okorrigerad bild i råformat från Olympus E-M1...
Korrigerad
...följd av Opticpro 11:s automatiska korrigering.

Behövs Opticspro?

Problem som mjukhet, optisk distortion och så vidare är oundvikliga oavsett vad du fotar med, men de kan vara väldigt subtila. En okorrigerad bild med fantastiskt ljus, färg och komposition klår en ”korrigerad” medioker bild varje gång, och okorrigerade bilder ser inte nödvändigtvis ”fel” ut heller, även om du jämför sida vid sida med en korrigerad bild. Om du inte fotar i råformat lägger kameran interna bildprocessor på samma slags justeringar i jpeg-filerna som sparas. Och fotar du med råformat – vilket du bör göra om du kan – kan andra program lägga på justeringar som inte baseras på Dxo:s enorma mängder insamlade data men som ändå oftast räcker ganska långt.

Opticspro for Photos

Du kan också få Opticspros korrigeringar betydligt billigare. Dxo Opticspro for Photos är ett tillägg för Apples Bilder som du hittar på Mac App Store för 109 kronor. Tillägget har precis samma automatiska korrigeringar som Opticspro-programmet, samt Smart Lightning, brusreducering, färgkorrigering och funktionen Clear View som kan ta bort dis. Om du använder Bilder som huvudsaklig fotohanterare men önskar lite mer kvalitet är det här ett fantastiskt val.

Även om du köper Opticspro kommer du garanterat inte använda det för bibliotekshantering, eftersom programmet knappt har några funktioner alls på den fronten. Du kan klara dig med Finder och bra mappindelning, men enklare är förmodligen att använda Bilder, Lightroom eller exempelvis Picasa. Som tur är har Opticspro en plugin till Lightroom så att du enkelt kan öppna en bild från ditt Lightroom-bibliotek i Opticspro och spara efter redigering utan att behöva importera igen.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Bildredigeringsprogram (Mac) just nu