Det fullständigt kryllar av prylar som lovar att förbättra vår hälsa, men i de flesta fall handlar det om kroppen och inte knoppen. Ett undantag är Spire Mind and Body Tracker, en aktivitetsmätare som ska hjälpa oss att få bukt med andningen och därmed minska stressen.

Spire släpptes redan 2014, men tack vare en helt ny app är det dags att ta en ny titt på produkten och se hur den står sig i dagsläget.

Känner av dina andetag

Om vi börjar med designen handlar det om en stenliknande pryl som du fäster mot din kropp med hjälp av en klämma. Se till att ”stenen” kommer i kontakt med din hud, annars fungerar det inte.

Anledningen till att Spire behöver vara nära kroppen är att den ska kunna känna av när och hur du andas. Informationen skickas sedan vidare till din Iphone eller Apple Watch.

Klämma

Det tar ett par dagar att fastställa hur din baslinje ser ut, vilket krävs för att kunna avgöra när du är stressad eller avkopplad. Oregelbundna andetag signalerar stress, medan stadiga och långsamma andetag tyder på att du är fokuserad. När du är stressad skickar Spire ut en påminnelse om att du ska ta ett djupt andetag för att må bättre.


Synkroniserar data med Iphone eller Apple Watch

Det första du bör göra när du packat upp Spire är att ladda ner den tillhörande appen från App Store. Sedan kopplar du ihop enheten och appen med hjälp av bluetooth.

Eftersom Spire saknar skärm måste du ha din Iphone eller Apple Watch i närheten för att kunna ta emot meddelanden. Om du vill kan du ställa in att mobiltelefonen vibrerar i stället för att skicka ett meddelande.

Appen

Dessutom kan du ge appen tillgång till din plats och din kalender och på så sätt få en bättre uppfattning om var och när som du är mest stressad, fokuserad, eller lugn. Om du märker att du alltid blir stressad av ett möte med chefen kan det vara bra att ta några djupa andetag eller meditera en stund dessförinnan.

Behöver du hjälp med meditationen kan du använda dig av de medföljande guiderna som har varierande innehåll och längd.

Långsam synkronisering och få funktioner

Spire fungerar som bäst när appen körs kontinuerligt i bakgrunden, men detta gör att batteriet tar slut ganska snabbet. Om du vill kan du i stället välja att synkronisera data med jämna mellanrum, men det tar en evighet att föra över informationen.

Om du inte har synkroniserat enheten och appen på sex timmar försvinner all information, vilket är långtifrån optimalt.

En annan brist är att Spire har relativt få funktioner jämfört med andra aktivitetsmätare. Utöver att hålla koll på andningen kan du räkna steg, brända kalorier och aktiva minuter, men den har ingen aning om vilken typ av träning du gör. Den kan heller inte hålla koll på din sömn, men det sägs vara på gång i en kommande uppgradering.

Meddelande

Sedan kan man alltid ställa sig frågan om vi verkligen blir mindre stressade av att hålla koll på hur och när vi andas?

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning