Om du brukar använda Apples Game Center och har uppdaterat till IOS 10 kanske du har upptäckt att Game Center-appen som tidigare fanns är borta. Det beror inte på att Apple har bestämt sig för att skrota Game Center, utan för att så få använde den.

Men om Game Center nu finns kvar ändå, hur använder du appen? Genom spelen själva – och appen Meddelanden. I den här artikeln visar vi hur.

Topplista
Apple förser fortfarande utvecklare med ett standardgränssnitt för topplistor och prestationer.

I apparna och Inställningar

Utvecklare som vill ha stöd för Game Center i sina spel måste numera bygga in gränssnitt för att aktivera och använda de funktioner i Game Center som passar i just det spelet. Vill utvecklaren ha topplistor måste den till exempel lägga till det (men det finns fortfarande ett standardgränssnitt från Apple så utvecklaren klarar sig med att aktivera det), och samma sak för prestationer.

Kontohantering hittar du fortfarande i Inställningar -> Game Center, där du kan logga ut och in på konton, men också se dina gamla Game Center-vänner, ändra ditt profilnamn och aktivera eller stänga av funktionen Spelare i närheten.

Vännerlistan har dessutom frusits, eftersom den inte behövs längre då det inte finns någon skillnad på vanliga kontakter och vänner du lagt till i Game Center. Om du inte hade några vänner behöver du aldrig fundera på det, och har du vänner sedan gamla versioner finns de kvar men du kan inte lägga till nya. När du ska bjuda in någon på ett parti hittar du dessa i fliken Senaste.

Det senare gör att andra spelare i närheten kan upptäcka och bjuda in dig till ett parti i ett spel, via wifi eller bluetooth. Det innebär i princip att du kan få en in inbjudan till att spela när du sitter på bussen eller tar en fika.

Inbjudningar sköts via Meddelanden

Meddelanden är den app som förändrades mest i IOS 10, och har bland annat fått en egen liten App Store som bland annat har en del enkla spel som schack och dam. En annan nyhet är att Game Center-inbjudningar nu skickas via Meddelanden och Imessage.

Det gör att den du bjuder in måste ha ett Icloud-konto så att hen kan använda Imessage, men som tur är har Apple förstått att många användare har ett annat Apple-id för Game Center och sett till att det fungerar som vanligt även om du är inloggad på olika konton i Icloud och Game Center. Inbjudningarna skickas till Icloud-adresser/telefonnummer, men när du öppnar dem ansluts du via ditt Game Center-konto när spelet har öppnat.

Däremot krävs inte längre något separat Game Center-konto för att spela, eftersom inbjudningar och multiplayer sköts via Icloud. Det gör att du kan skicka en inbjudan till någon som aldrig har testat Game Center och den kan ändå gå med i spelet direkt utan att behöva registrera sig eller något.

Bjud in vänner

För att skicka en inbjudan öppnar du spelets gränssnitt för att starta ett nytt Game Center-spel. Apple erbjuder precis som tidigare ett standardgränssnitt, men utvecklare kan även skapa egna som passar bättre in i spelets design. När du trycker på Bjud in vänner tuggar systemet en stund och öppnar sedan Meddelanden med inbjudningslänk. Fyll i en eller flera namn, adresser eller nummer och eventuellt en egen kommentar, och skicka iväg. Du tas sedan tillbaka till spelet och kan vänta på svar från de andra.

Om spelet i fråga har stöd för matcher mellan ett variabelt antal spelare måste du som bjuder in välja antalet spelare i matchen innan du skickar iväg inbjudan, och om några inte klickar in sig i spelet kan du sitta och vänta förgäves. Tyvärr finns inget sätt att starta spelet med bara några av de inbjudna deltagarna, utan ni får i så fall avbryta och prova igen med färre spelare.

Inbjudan

Utvecklare behöver inte göra några ändringar i apparna, eftersom Apple har tagit hand om all implementering av det nya inbjudningssystemet i den bakomliggande koden.

Ny typ av multiplayer

En annan nyhet i Game Center i IOS 10 är att utvecklare numera kan bygga in stöd för matcher med upp till 100 spelare. Det sköts via något som i Apples utvecklarlitteratur kallas Sessions, och är en ny teknik för halvsynkroniserade multiplayerspel.

Det innebär att ett spel kan lagra information om vilka spelare som är med i en match på Icloud, vilket gör att det kan ersätta både realtidsmultiplayer och turbaserade matcher. Det är i alla fall tanken, hittills har vi inte sett några exempel på hur det faktiskt används.

En annan intressant möjlighet är ”assisterad singleplayer”. Det innebär att du kan bjuda in en kompis för att hjälpa dig komma vidare om du fastnat i en bana. Det skulle till exempel kunna göra att du kan få hjälp att lösa ett knivigt pussel i Tiny Thief, men utvecklare kan också lägga till tillfällig multiplayer ungefär som i en del gamla tv-spel där du kunde spela ensam men en kompis kunde trycka Start på sin handkontroll för att hoppa in i spelet och hjälpa till.

Game Center

Problemlösning för Game Center

Om Game Center-spel strular för dig finns det några saker du kan prova:

  1. Tvångsavsluta spelet och öppna det igen.
  2. Starta om enheten.
  3. Öppna Inställningar -> Game Center och logga ut från ditt konto. Logga sedan in igen.
  4. Se till att både du och den du ska spela med har uppdaterat både IOS och spelet i fråga.