Justtype är ett svenskt initiativ för att göra skrivupplevelsen bättre på våra Iphones. Det började på Kickstarter, där utvecklarna menade att det behövdes en ny typ av tangentbord, och från och med måndagen den 10 oktober finns det att ladda ned gratis från App Store.

Tangentbordet saknar helt autocorrect. Det är en källa till allt för mycket frustration, menar utvecklarna. Svenska Justtypes lösning är istället ett tangentbord som lär sig hur vi skriver och anpassar sig därefter. De tangenter vi ofta trycker på växer för att de ska bli enklare att träffa, och tvärtom, de tangenter vi använder sällan krymper för att lämna plats. Det ska göra det lättare att träffa rätt – och utesluta behovet av rättstavning. Så med det här tangentbordet är det slut på förargliga (men ibland rätt roliga) felskrivningar.

Missa inte: Är Apple på väg att döda autocorrect-skojet i IOS?

Hur fungerar det då? Vi börjar använda tangentbordet som vilket som helst. Vi skriver på, och efter ett par timmar har tangentbordet analyserat ett mönster för hur vi trycker på skärmen – och tangenterna ändrar form.

Justtype
Tangentbordet läser av varje användares mönster, och blir på så sätt personligt.

Imponerande, och det är definitivt skönt att få större plats för fingrarna åt de bokstäver vi använder mest. Visst är det en omställning att byta tangentbord, men efter några timmars användande får vi upp skrivhastigheten någorlunda.

Idén är inte alls dum. Efter snart tio år med ett dagligt användande av mjukvaru-tangentbord undrar vi varför vi inte sett det här tidigare. Vi undrar också hur det här tangentbordet skulle vara med autocorrect. Är rättstavningen verkligen så jobbig som utvecklarna menar?


Vi saknar svep

Efter ett par dagars skrivande känns tangentbordet fortfarande något klumpigt. Vi kommer inte riktigt upp i samma skrivhastighet som med det inbyggda tangentbord vi använt i flera år. Det som framför allt håller ned hastigheten i Justtype är att vi inte har tillgång till flera av de gester som finns i det inbyggda tangentbordet. Istället för att snabbt dra från symbolknappen till punkten eller frågetecknet måste vi istället trycka oss fram innan vi kan påbörja nästa mening.

Det som räcker med ett svep i originaltangentbordet kräver här tre tryck. Synd. Vi hittar heller inget sätt att skriva apostrofer. Det här är två saker som bör vara enkla att lösa i en uppdatering, men likafullt irriterande när det inte fungerar från start. Dubbeltryck på mellanslag för punkt fungerar dock.

Frånvaron av autocorrect kompenseras delvis av att Justtype har svensk språkigenkänning, något vi saknar i IOS inbyggda tangentbord. Svenska ord dyker alltså upp ovanför tangenterna, och de trycker vi gärna på för att snabba upp skrivandet en aning. Vi kan också fritt blanda svenska och engelska, utan att byta språk. Både engelska och svenska ord dyker upp i ordigenkänningen. Det här är två väldigt bekväma funktioner som saknas för oss svenskar i Apples tangentbord.

Tillverkaren försäkrar att tangentbordet, eftersom det saknar rättstavning, bara kollar på hur vi träffar tangenterna och inte vilka faktiska ord vi skriver. Därför slipper vi också ge tangentbordet “full access” i IOS, det vill säga rätt att analysera det vi skriver. Det måste vi göra med de flesta andra tredjeparts-tangentbord. Skönt att slippa för alla som är rädd om sin integritet.


Omdöme

Vi har gett Justtype flera dagar av skrivande, och även skrivit en del av det här testet på det. I slutändan kommet vi upp i nästan, men bara nästan, samma skrivhastighet som det inbyggda. Kanske behöver vi ännu mer tillvänjning, men vi tror att här tangentbordet med gester – och med smarta autocorrect-algoritmer – hade varit en fullträff. Nu når det bara nästan ända fram. Ett kul alternativ är det dock, allra särskilt för den som tycker att autocorrect stjälper mer än hjälper.

Fakta: Justtype

Funktion: Tangentbord till IOS. Anpassar tangentstorlek efter hur vi skriver.
Version: 1.0
Pris: Gratis
Mer info: Justtypes webbplats

plus

Tangenter som ändrar storlek är en riktigt bra idé
Svensk ordigenkänning

minus

Vi saknar gester
Och jo, vi saknar autocorrect

Betyg: 7 av 10