Ända sedan vi började nås av rykten om att Iphone 7 skulle få en dubbelkamera har vi funderat på vad det skulle innebära. Flera tillverkare har numera dubbelkameror i sina toppmodeller, med lite olika användning av extra-kameran.

I Iphone 7 Plus fick vi optisk zoom och löften om ett porträttläge som med maskininlärning fejkar bakgrundsoskärpa när vi fotar människor. Kul, och teleobjektiv är definitivt användbart för många. Porträtt-läget är intressant, men det finns ännu inte som mer än en beta. Och efter att ha sett koncept och läst om vad som skulle kunna vara möjligt att göra med en dubbelkamera är det svårt att inte bli lite, lite... besviken. Låt oss inte glömma att företaget Linx, som Apple köpte 2015, då utvecklade avancerade 3D-skanningstekniker för att bland annat mäta djup i en bild, och till och med justera fokus i efterhand. Det hade varit något extra.

Missa inte: Test av Iphone 7 och Iphone 7 Plus: Så skiljer sig Apples nya telefoner åt

Äntligen något spännande för extrakameran?

Därför hoppades vi också på att den här appen, Procam 4, skulle bjuda på något extra för dubbelkameran. Men den lyckas sådär.

I 8.5-uppdateringen, släppt i september i år, blev den här avancerade kamera-appen utrustad med en funktion som kallas 3D Photos, den funktion som står i fokus för detta test. Funktionen är exklusiv för 7 Plus då den kräver två kameror. Med 3D Photos aktiverat tar Procam två bilder samtidigt, med båda kamerorna. De två bilderna får vi sedan manuellt sammanföra så att de ligger precis ovanpå varandra.

procam

Funktionen kräver massor av ljus, och att vi håller mobilen blickstilla. Resultatet, om vi lyckas, blir en gif bestående av två bilder som ska ge en 3D-effekt. Bilderna alterneras snabbt, och kallas ibland för "wigglegrams". 

Procam
3D-funktionen kräver mängder av ljus

Resultatet imponerar inte på oss särskilt mycket. Visst finns en viss djup-effekt där, men ärligt talat ser vi oftast ingen större skillnad på det här och en vanlig gif. Vi tar flera bilder och beaktar att motivet måste vara minst en meter bort. Bilden bör också ha en tydlig för- och bakgrund för att få större djup-effekt, och bäst (minst dåligt) blir resultatet när vi tar porträttbilder.

Den utlovade effekten uteblir allt som oftast, och kräver många försök. I slutändan ska vi komma ihåg att en sådan här funktion begränsas av att det trots allt är en mobiltelefon vi talar om. Objektiven sitter nära varandra så effekten av att ha samma bild ur två olika vinklar blir inte särskilt stor. 

Procam

Är vi ändå nöjda med resultatet – ibland händer det faktiskt – kan vi välja att exportera 3D-bilden som en gif, eller som två seperata jpeg-bilder.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPhone 7 Plus 128GB Pris vid test: 9890 kr.

Bästa pris just nu: 8200 kr