Alla våra bilder på mat, människor och annat intressant hamnar i kamerarullen – men fastnar ofta där. Även om Bilder i IOS 10 har fått fler möjligheter att automatiskt sortera våra foton och skapa små minnesfilmer, kan det ändå vara svårt att hitta det som är verkligt intressant. Det blir mycket skrollande upp och ned, många dubbletter som tar upp onödig plats och många bilder vi glömmer att vi ens tagit.

Appen The Roll försöker lösa det problemet. Genom att analysera vårt bibliotek, sortera våra bilder efter en mängd kategorier, automatiskt tagga dem och gruppera bilder med liknande motiv (appen föreslår till och med vilken vi bör behålla) vill The Roll ”rensa upp i oredan,” och påstår sig dessutom kunna halvera vår skärmtid.

Vid installation får vi först godkänna att appen söker igenom vårt bildbibliotek. The Roll försäkrar att inga bilder lagras på deras servrar mer än några millisekunder för att analyseras, och att ingen människa någonsin ser bilderna. Användaren måste alltså vara okej med att bilderna lämnar telefonen för att analyseras. Bilder i IOS 10 analyserar bilderna utan att de
lämnar telefonen.

The Roll
Vid installation får vi också en kort genomgång av hur appen fungerar, och blir redan där imponerade av hur väl taggarna stämmer överens. Nu saknar vi bara att den känner igen vilken dryck det är, på vilken bar det köptes och hur mycket den kostade…

Att analysera vårt lite drygt 6 GB stora bildbibliotek gick inte helt smärtfritt. En snurrande symbol visar att något (förmodligen) händer, men den snurrade på länge. Först efter att vi startat om appen fick vi veta att analysen redan var klar, så hur lång tid det verkligen tog vet vi inte.

Gränssnittet är väldigt avskalat och föredömligt enkelt att använda. Längst ned finns bara två flikar att välja mellan. Dels en rulle där vi ser alla bilder vi tagit. Dels en sök-flik där vi kan söka efter taggar, platser och liknande. Där finns också våra bilder sorterade efter kategorier som människor, mat, kaffe, djur och så vidare. 

Nästan förvånande bra

Den automatiska taggningen av bilder fungerar oerhört väl, nästan förvånande bra. En sådan här funktion hade varit lätt att skratta åt om den hade visat mer fel än rätt, men vi är imponerade. Oftast känns nyckelorden helt rätt, och sökfunktionen är väldigt kraftfull. Ett sök på ”blue” ger oss mycket riktigt bilder med mycket blått, och ett sök på ”crowd” ger oss bilder på folksamlingar. Genom att kombinera maskininlärning med klassiska principer för vad som gör ett bra foto (exempelvis centralperspektiv och en komposition enligt den så kallade tredjedelsregeln) får vi också ett betyg på våra bilder.

Notera dock att den här appen inte ersätter kamerarullen. Kamerarullen går inte att ta bort och alla bilder vi tar i fortsättningen kommer hamna där, men The Roll hämtar automatiskt bilder från rullen och analyserar dem så snart vi har wifi. 

The Roll
Den här bilden är tydligen 73 procent perfekt. En rolig detalj är att vi får metadata från aktuell kamera.

På minussidan kan noteras att det inte finns någon egentlig ansiktsigenkänning. Vi kan söka efter nyckelorden ”people” och ”portrait”, men inte söka på våra kompisars namn. The Roll finns inte på svenska, så vi får hålla oss till engelska nyckelord. Vi kunde inte heller hitta något sätt att tagga om en bild som fått helt felaktig tagg. Synd, för det ser rätt komiskt ut när en bil hamnat i kategorin "djur". Som tur är händer det inte så ofta.

Flera gånger önskar vi att The Roll hade gjort ett bättre jobb i att bunta ihop bilder med samma motiv, tagna vid samma tillfälle. En av appens fördelar är just att den kan hitta dubbletter som vi själva kan välja att radera. Det fungerar halvbra (men betydligt bättre än Bilder som inte har denna funktion alls). 

The Roll
Bilder som borde ha buntats ihop.
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning