Genius Bar

JK Scheinberg kom till Apple 1987 och började jobba som utvecklare på A/UX-gruppen, Apples första unixbaserade operativsystem. När Steve Jobs kom tillbaka efter köper av Next och utvecklingen av Mac OS X drog igång jobbade han med utvecklingen av kerneln.

JK Scheinberg

Han låg senare bakom de första byggena av OS X för Intel-processorer, vilket hans fru har dokumenterat i ett svar på Quora. 2008 gick han i pension.

Nu skriver New York Times om åldersdiskriminering på arbetsmarknaden och nämner Scheinberg som exempel. Scheinberg ville ha ett lite lättare jobb efter pensionen och sökte anställning som "Genius" i en Apple-butik, men fick aldrig ett svar efter den första intervjun.

Det här är inte första gången Apple anklagas för åldersdiskriminering. 2010 stämde 60-årige Michael Katz företaget för att konsekvent ha låtit yngre, mindre erfarna kollegor avancera medan han blev kvar i samma position.

Värt att notera är att Apple är långt ifrån ensamt i Silicon Valley med det här problemet. Mark Zuckerberg sa till exempel på en konferens 2007 att "unga människor är helt enkelt smartare".

Scheinberg själv kommenterar uppståndelsen på Twitter: