De flesta människor har mycket på gång i sin tillvaro. Många tycker också att det är svårt att få tiden att räcka till. För att upptäcka vart alla timmar försvinner gäller det att hålla koll på dem. Det finns mängder och mängder av appar som erbjuder dig göra det här. Några är bra, många är dåliga.

Så i en mer än överfull nisch försöker Timelines slå sig in med en snygg och enkel app. Men det är inte enkelt när de tar 50 kronor och många konkurrenter erbjuder dig basfunktionen billigare och i en del fall helt gratis. Fast ibland kan det vara värt att lägga ut några kronor för att få kvalitet.

Att logga tid är så enkelt det kan bli. Du lägger in projekt en gång och sedan klickar du bara på rubriken i en lista för att starta en klocka. När du stannar kan du stänga av den. Alternativt börjar du på en annan uppgift och aktiverar den. Då stoppar den förra aktiviteten automatiskt.

Fungerar att köra i notifieringslisten

Det här kan du givetvis göra på ett enkelt sätt i själva applikationen. Och klockan tickar oavsett om du har den igång eller inte. Men du kan också kontrollera dina aktiviteter i notifieringslisten på din iPhone eller iPad. Det gör att du alltid kan starta och stoppa tid med en snabb knapptryckning.

En lista med aktiviteter och en klocka som tickar för en av dem.
Att lägga in projekt och starta klockan är väldigt enkelt.

Allting du knappar in på det här sättet lagras i databasen. Att plocka ut information därifrån är enkelt. Programmets styrka ligger nämligen i översiktsfunktionerna. Du kan snabbt zooma in och ut på tidslinjen för att se vart din tid försvinner. Givetvis kan du visa diagram också. Allt sker med snabba fingerrörelser och känns bra.

Om du använder Timelines hela tiden över en hel dag får du verkligen en riktigt bra koll på din tid. Det gäller i synnerhet om du lägger in knappar för sömn och övrigt så att du aldrig behöver stänga av en klocka utan bara byter från en aktivitet till en annan. Överlag fungerar det här bra men tyvärr stänger det dörren för att kunna ha flera klockor igång samtidigt.

Smidig exportfunktion

Givetvis kan du ändra uppgifter i efterhand också. Glömmer du mata in en uppgift kan du klicka på den för att ställa in nya tider. Du kan också göra anteckningar om det var något speciellt du behöver komma ihåg. Det är smidigt om du jobbar som frilansare och till exempel har utgifter du ska lägga på fakturan.

Dessutom kan du koppla ihop olika händelser så att alla delmoment i en större operation kan kopplas till huvudprojektet. Det gör själva rapporteringen enklare. Givetvis kan du exportera data så du slipper göra allt i din iPhone. Pdf och csv är de två val du har.

Det finns en del svagheter som förhoppningsvis kan fixas till kommande versioner. En sådan är att antalet olika färger är begränsat till 12 stycken. De är i och för sig väl utvalda men det är en konstig begränsning.

Sen är själva gränssnittet lite omständligt. Det är snyggt och att zooma runt i tidslinjen i jakt på onödig tid är väldigt tillfredsställande. Men i vissa lägen känns det som att du fastnat i gränssnittet utan något sätt att komma tillbaka. Fast efter ett tag lär du dig hur det fungerar.

Saknar molnkoppling

Värre är det faktum att du inte har någon moln- eller datorkomponent vilket många av konkurrenterna erbjuder. Det innebär att du måste ha din IOS-enhet med dig hela tiden. Det är lite omständligt om du gör en stor del av ditt arbete på datorn. Då känns det lättare att klicka på knapp på skärmen än att låsa upp telefonen.

Det sagt finns det en stödapp till Apple Watch. Så om du har en smart klocka och tycker om att arbeta med den fungerar det hjälpligt. Du kan även lägga till nya projekt med röstkommandon. Men det fungerar sådär.

Sammantaget är det här ändå en riktigt bra app för att ta kontroll över din tid. Men det är ändå svårt att rekommendera den framför exempelvis Hours. Det finns ingen funktion som är överlägset bättre i Timelines och avsaknaden av en molntjänst sänker appen. Men är du nöjd med att sköta allt från telefonen, surfplattan och klockan är det här ett mer än okej val.

 
Fakta: Timelines – Time TrackingBra köp

Funktion: Tidsredovisning
Tillverkare: Lukas Petr
Pris: 50 kronor
Mer info: iTunes Store

plus

Snabbt och lätt att lägga in tid
Enkel exportfunktion
Bra översiktsfunktioner

minus

Begränsat med färgkoder
Saknar molnfunktion
Bitvis knasigt gränssnitt

Betyg: 8 av 10