Slutsats: Knepig, kontroversiell – och fantastisk

Om vi påminner oss om att datorn rymmer en rejäl fyrkärnig processor, möjligheten att driva upp till fyra 4k-skärmar samtidigt och rejält bra batteritid, samtidigt som den är tunnare än Macbook Air, så blir vi imponerade. Och det är skönt att nästan inte märka att vi har en 15-tummare i ryggsäcken.

På klassiskt Apple-manér har man med Macbook Pro av 2016 års modell satsat fullt på det man tror är framtiden, och ställt sig helt osentimentala inför gamla standarder, portar eller vad kunder som verkligen vill ha kvar sina gamla sladdar egentligen tycker. Vid förra generationskiftet försvann den optiska läsaren, ethernet-porten och firewire. Den här gången rök resten.

Pro
Helt nya portar, förutom hörlursuttaget som fortfarande hänger kvar.

Det här är en design som ska hålla i 4-5 år. Apple vill att den fortfarande ska kännas tunn, lätt och modern, utan unkna, gamla portar även om fem år, till dess att nästa modell står runt hörnet. Det gör att det inte är helt lätt att vara Macbook Pro-ägare idag, och köpare kommer behöva investera några kronor i donglar, adaptrar och tillbehör (vilka du kommer behöva köpa kan du läsa här).

Vi kan sätta en slant på nästa uppgradering kommer ge oss både Kaby Lake och 32 GB arbetsminne (och förhoppningsvis lägre pris). Det stillar troligen den värsta kritiken, men där är vi inte ännu. Just nu har vi en på många sätt fantastisk dator, men den lider också av en knepig port-situation och högt pris. Vår test-dator kostar nästan 32 000 kronor, vilket gör det till en rejäl investering för de flesta. Det är ett få förunnat, men alldeles underbart arbetsverktyg.


Fakta: Macbook Pro, 15 tum
Funktion: Bärbar dator från AppleBra köp
Processor: 2,7 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,6 GHz), testad modell
Minne: 16 GB inbyggt 2133 MHz lpddr3-minne
Lagring: 512 GB inbyggd pcie-baserad ssd
Grafik: Radeon Pro 455 med 2 GB gddr5-minne, samt Intel HD Graphics 530
Pris: 31 495 kronor
Mer info: Apple

Prisjakt
plus

Touch Bar är spännande och med stor potential
Snabb lagring
Lätt och smidig för att vara en Pro-dator
Skärmen
Styrplattan

minus

Inga gamla portar
Ingen SD-kortläsare
Pris

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr