Överraskande batteritid och en fantastisk skärm

Förutom Touch Bar, är det den gigantiska styrplattan som märks när vi öppnar nya Macbook Pro. Den har svällt rejält, och är nu större än en Iphone 7 Plus. Och den är precis så bra som vi vant oss vid från Apples styrplattor. Det är skönt att få utrymme i överflöd till gester, men vi har också märkt av en del av de problem med flerfingersgester som dykt upp.

I övrigt är den klassledande, som brukligt när det gäller styrplattor från Apple. Men varför går det inte att använda en Apple Pencil på plattan för snabb retusch i Bilder, Pixelmator eller Photoshop? Det hade ökat på trovärdigheten bakom Pro-namnet ytterligare.

Mer om tangentbordet kan du läsa i våra tester av 13-tumsmodellerna på nästkommande sidor. Vi kan kort konstatera att nya tangentbordet är en vattendelare, men undertecknad gillar det skarpt. Tangenterna är rätt stumma men otroligt stabila, lätta att träffa och tack vare att de bara rör sig någon millimeter flyger vi över tangentbordet på ett sätt som vi inte kunde göra på tidigare modeller. Däremot lever det om lite mer än tidigare.

Pro

Värt att notera är också den överraskande bra batteritiden i 15-tummaren, trots mindre batteri än i tidigare modell (strömsnåla Skylake är en stor del av förklaringen). Under måttligt surfande med 50% ljusstyrka når vi utan problem 12 timmars batteritid, och ännu mer om vi hade snålat lite till. Detta med Safari som webbläsare, ska sägas.

Chrome är fortfarande en elektronmumsande strömtjuv av rang. Med surfande och jobbande i Chrome och cirka 60 procent ljusstyrka hinner vi jobba omkring åtta timmar effektiv tid innan batteriet ger upp. Och det är väl i och för sig inte fy skam det heller. Sysslar vi däremot med tyngre uppgifter där grafikkortet kickar in bör vi slänga ned laddaren i väskan. För sådant räcker inte batteriet en hel arbetsdag.

Och just det. Skärmen är underbar den med. Bländande ljusstark, skarp och kontrastrik samt med fullt stöd för p3-färg, som ger 25 procent fler färger än rgb. Detta tillsammans med bra batteritid gör att vi kan skruva upp ljusstyrkan rätt mycket för att undvika reflektioner i skärmen, utan att köra batteriet i botten.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr