Touch Bar – Plojig leksak eller proffsigt verktyg?

Så fick Macen en pekskärm till slut, typ. Apple vill att vi ska se Touch Bar som anpassningsbara knappar snarare än en skärm. Därför går det inte heller att anpassa ljusstyrkan separat för Touch Bar.

Pro
Programmet Bilder på Touch Bar

Vissa saker är lite märkliga i Touch Bar, som att vi får se förhandsvisningar av flikar i Safari (de minimala bilderna är omöjliga att tyda något från). Och att kunna bläddra bland filter i Bilder är verkligen inget som får proffsen att rusa efter en ny Mac. Det kan däremot vara användbart att enkelt kunna spola i ett klipp genom att flytta en markör på Touch Bar, istället för att flytta pekaren till videon och sedan flytta uppspelningshuvudet där.

Då och då blir det uppenbart att vi testar en teknik som bara har funnits några veckor på marknaden. I exempelvis Chrome händer – ingenting. Touch Bar förblir svart på större delen av skärmen – och det är ärligt talat lite skönt när det ibland kan kännas lite väl fladdrigt i Safari, som växlar mellan svårtydda flikar, färgglada symboler och annat.

Vi lyckades till och med krascha Chrome en gång genom att ställa oss i adressfältet och trycka på några av de alternativ för att justera text som (felaktigt) dyker upp. Kort sagt: Touch Bars eventuella framgång hänger lika mycket på tredjepartstillverkares vilja att ta till sig den nya tekniken, som på Apple själva. I nuläget upplevs den något pillig och ofärdig, ibland går det lika snabbt att skriva ett kortkommando som att leta upp rätt symbol på tangentbordet.

Vi tror ändå att det finns en verklig potential i Touch Bar, särskilt i riktiga proffsprogram. Redan nu finns ett antal program som drar nytta av pekremsan. I Imovie och Final Cut Pro kan vi exempelvis dela klipp samt höja och sänka volymen på klipp, och att få upp hela tidslinjen i Final Cut under fullskärmsuppspelning är riktigt häftigt. I Pixelmator kan vi exempelvis ha våra favoritverktyg precis ovanför tangenterna, och med ett tryck på en symbol kan vi jämföra vår redigering med originalet.

Pro
Pixelmator på Touch Bar

Touch Bar får också pluspoäng för att den är ordentligt anpassningsbar så att vi kan skapa vår egen favorituppsättning av genvägar och funktioner, för varje program som stödjer Touch Bar.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr