En av de saker det pratats mest om efter släppet av de nya serien bärbara är hur pass "Pro" modellerna egentligen är. Bristen på portar och 32 GB minne har fått högljudda kritiker att hålla fast vid sina gamla maskiner – eller till och med snegla på Windows-alternativ. Apple betonar istället möjligheten att koppla in upp till två 5k-skärmar, supersnabb överföring med thunderbolt 3 (40 Gb/s), en fantastisk, ljusstark skärm – saker som ska göra den till en verklig Pro-maskin.

Pro

Vi testar en Macbook Pro i 15-tumsmodell, och som brukligt i 15-tummaren har vi här en fyrkärnig Intel Core i7-processor. I vår testdator sitter mellan-processorn, klockad till 2,7 Ghz, med 512 GB stor ssd och så klart 16 GB arbetsminne, 15-tummaren säljs som bekant med varken mer eller mindre än just 16 GB.

Prestanda i siffror – en riktig Pro-dator?

Det är möjligt att Apple väntade – och hoppades – på att rätt processorer i Kaby Lake-serien skulle hinna bli klara till denna nya generation Pro-datorer (och processorerna är precis runt hörnet). Men icket, istället fick vi Skylake. Rent prestandamässigt innebär Skylake inte någon större uppgradering från 2015 års modell av Macbook Pro.

I Geekbench 4.0.3 når Macbook Pro 4 295 poäng för enkeltrådat och 13 184 i multitrådade poäng, vilket är någon procent bättre än 2015-modellen.

Pro
Geekbench 4: Enkeltrådade och multitrådade processer

Men medan processorn bara bjuder på måttliga prestandaökningar har det hänt desto mer på andra fronter. Grafik och lagring är de stora vinnarna i år. I vår modell sitter en AMD Radeon Pro 455 med 2 GB grafikminne, parat med en Intel HD Graphics 530 för lättare uppgifter. I Cinebench Open GL-test nådde maskinen närmare 80 fps, ett imponerande resultat och lite drygt 30 procent bättre än förra årets modell. Se här presterade maskinen i Geekbench Open CL-test:

Pro
Geekbench 4: OpenCL

Även SSD-lagringen har fått sig en rejäl boost. Apple menar att det rör sig om en hundraprocentig förbättring jämfört med 2015-modellen. Det låter inte otänkbart, men vi kan faktiskt inte kontrollera det påståendet – vårt testverktyg maxar ut vid 2 Gb/s. Apple hävdar att lagringen klarar 3,1 GB/s läshastighet, och vi har ingen anledning att ifrågasätta det. Det gör att lagringen i Macbook Pro hör till världens snabbaste på marknaden. Det väger också upp bristen på 32 GB minne en aning, då datorn kan få supersnabb tillgång till lagringen när arbetsminnet tar slut.

Finfina testresultat, men så kostar lagringen också därefter. Att uppgradera vår 15-tummare till 1 TB kostar 4 400 kronor. 2 TB går på hisnande 13 200 kronor.

Videoexporter från Imovie, Final Cut Pro och Adobe Premiere går rejält snabbare än tidigare. Jämfört med en några år gammal Macbook Pro är skillnaden betydande för någon som ofta exporterar video. Detta tillsammans med toksnabb lagring gör att det överlag rör sig om en ganska rejält mycket snabbare dator jämfört med 2015-modellerna, även om processorn inte bjuder på några underverk. De flesta som köper denna maskin kommer dessutom uppgradera från äldre modeller, och då blir skillnaden ännu större.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr