Prestandamässigt tycker jag att datorn fungerar riktigt bra, och då använder jag den en hel del med tunga program – bland annat Indesign för att göra tidning, Photoshop och Illustrator till bildbearbetning och Premiere till att klippa video. När jag inte jobbar använder jag dessutom Garageband och Logic till att spela in musik. Ofta har jag dessutom massor av program igång samtidigt.

Visst hade det varit trevligt med Kaby Lake och möjligheten att stoppa i 32 GB minne, men för mina behov räcker den här konfigurationen riktigt långt. Men skillnaden jämfört med föregående generation är ganska blygsam.

Kontaktproblem

Det som ställt till det mest rent praktiskt är nog avsaknaden av en vanlig usb-port. Det är ju inte alltid man har en adapter med sig, även om jag har en liten USB C-docka vid mitt skrivbord på jobbet, och en adapter i datorväskan. Men titt som tätt står jag där med datorn och behöver snabbt kopiera över en fil från ett usb-minne. Och så börjar adapterjakten. Jag tror i längden på konceptet med en kontakt, men när man är ute och flänger omkring med datorn är det här ett problem just nu. Det kostar på att vara early adopter helt enkelt.

Batteritiden i nya Macbook Pro har fått både ris och ros, och jag är inte jätteimponerad. Kanske är det för att jag gärna vill pressa upp ljusstyrkan till max, och för att jag ofta har många program igång samtidigt och ständigt synkar dropboxmappar. Men jag har än så länge inte fixat en hel arbetsdag på en laddning. Batteritiden är inte alls dålig, men om jag behöver datorn mer än fem timmar tar jag alltid med mig laddaren.


Omdöme

Nya Macbook Pro med Touch Bar är helt klart lika bra som jag hoppades på, även om jag saknar både den gamla usb-porten och Magsafe-laddkontakten från min gamla Macbook Air. Den här datorn är extremt välbyggd och snabb samtidigt som den är riktigt lätt och behändig, och det är just den kombinationen som gör datorn så fantastisk. Hade Apple klämt in ett djupare tangentbord och lite fler portar hade inte det här varit ett alternativ för oss som vant oss vid Macbook Air-formatet. Nu väntar jag bara på att resten av branschen ska komma ikapp och anamma USB-C-standarden fullt ut.

Mikael Lindkvist

Nästa sida: Test av Macbook Pro 15

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr