De nya modellerna av Macbook Pro som vi har hört rykten om de senaste månaderna äntligen här. Apple lyckades inte hålla många detaljer om de nya maskinerna hemliga, men det är vad vi har fått vänja oss vid de senaste åren. Med en så stor apparat är det helt enkelt svårt att täppa alla luckor.

Nya Macbook Pro finns precis som tidigare i två storlekar – 13 och 15 tum –men har blivit betydligt tunnare, mindre och lättare. Här går vi igenom alla nyheter.

Macbook Pro

Designen

Det första du kommer se och lägga märke till på nya Macbook Pro är designen. Båda modellerna är betydligt tunnare: 14,9 respektive 15,5 millimeter. De har också en något smalare ram runt skärmen och väger ungefär 225 gram mindre än sina respektive föregångare.

Ytterhöljet är som tidigare tillverkat i aluminium, men den här gången kan du välja mellan två färger, ungefär som på 12-tums Macbook. Valet står här mellan silver och rymdgrå.

12-tums Macbook har varit föregångsmodell för flera andra delar av designen i nya Macbook Pro också. Gånggärnen till skärmen ser ut att använda samma teknik, styrplattan är samma stora Force Touch-platta, och tangentbordet (den del som inte upptas av Touch Bar) använder samma så kallade fjärilsmekanism som tillåter tunnare tangenter med mindre rörelse i höjdled med ”bibehållen känsla”. Apple påstår att andra generationen av det här tangentbordet har ännu mer precis klick med bättre känsla, men vi får återkomma med omdöme om den saken.

Touch Bar

Touch Bar

Det stora ryktet inför lanseringen av nya Macbook Pro var att Apple skulle ersätta raden av funktionstangenter med en pekskärmremsa, och så blev det också. Touch Bar kallas den (och inte Magic Toolbar som ett rykte påstod i veckan).

Touch Bar är en dynamisk pekskärm för upp till tio fingrar åt gången vars innehåll kan anpassas efter programmet du jobbar i eller till och med vilken del av programmet. Ute i Finder kan du ha filhanteringsfunktioner och gamla vanliga genvägar till ljudkontroll och annat. I Safari finns flera varianter: i en ny tom flik visas genvägar till favoritsajter, men när du går in på en sajt byts den ut mot andra mer användbara funktioner som ett sökfält.

Touch Bar

Och det tar så klart inte slut där, eftersom utvecklare kan programmera Touch Bar till att göra nästan vad som helst som ryms i området för programspecifika kontroller. Photoshop kan visa olika kontroller för olika verktyg du jobbar med som penselstorlek, lagerhantering och färgval, Djay Pro har kontroller för att dj:a med enbart Touch Bar, och många andra program kommer också anpassas snart. Apple meddelade att Microsoft Office, Pixelmator, Affinity Design och Da Vinci Resolve är några av programmen som snart får stöd för Touch Bar.

Apple Pay

Längst till höger på Touch Bar sitter en annan nyhet det ryktades om innan lanseringen: En touch id-sensor.

Touch-id på Macbook Pro innebär att du inte längre behöver ha en Iphone för att använda Apple Pay, utan kan lagra och sköta betalningar helt och hållet på datorn. Istället för att bygga in en så kallad Secure Enclave i processorn har Apple byggt ett kontrollchip kallat T1 som sköter touch-id och håller dina känsliga uppgifter säkra.

Förutom Apple Pay kan touch-id användas för att låsa upp datorn, och om du placerar fingret på den medan datorn är inloggad för en annan användare växlar systemet till ditt konto utan att behöva gå omvägen om menyer.

Redan innan vi har hunnit klämma på och testa nya Macbook Pro är en sak vi funderar lite på: Hur bra kommer det fungera det att använda Touch Bar för alla oss som har datorn på ett laptopstativ à la Roost och använder externa tangentbord för seriöst jobb vid skrivbordet?

Prestanda

Samtliga modeller av nya Macbook Pro använder Intels sjätte generation Core-processorer, Skylake. Innan lanseringen gick rykten om att åtminstone 13-tummaren kanske kunde få nya Kaby Lake, men eftersom Intel ännu inte har lanserat modeller av Kaby Lake som skulle passa i Macbook Pro är det inte så förvånande att vi blev utan den senaste processorserien.

13-tummaren har som tidigare dubbelkärniga Core i5- eller Core i7-processorer, medan 15-tummaren får fyrkärniga Core i7-processorer. Samtliga har 2133 megahertz internminne, 8 eller 16 gigabyte – tyvärr finns fortfarande ingen möjlighet för krävande proffsanvändare att köpa till en uppgradering till 32 eller 64 gigabyt. De som behöver det får hålla till godo med nästan tre år gamla Mac Pro.

Prestanda

Lagringen har blivit 50 procent snabbare än i gamla modellerna och du kan nu välja till upp till 2 terabyte (för en saftig slant).

Grafiken har också uppdaterats ordentligt. I 13-tummaren sitter numera Intels Iris Graphics 540 eller 550. 15-tummaren har både inbyggt Iris-grafik och AMD:s Radeon Pro 450, 455 eller 460 med 2, 2 respektive 4 gigabyte videominne. Eftersom det här inte är grafikkretsar som har presenterats officiellt av AMD har vi svårt att avgöra vilken prestanda vi kan räkna med, men tack vare Finfet 14-nanometertekniken AMD:s Polaris-kretsar tillverkas i lär det vara ett rejält lyft jämfört med gamla modellerna.

Ökad prestanda och tunnare dator innebär dock inte minskad batteritid, och nya Macbook Pro får ut upp till 10 timmar.

Utbyggbarhet

Av alla kontakter som satt i de gamla modellerna är det bara hörlurskontakten som är kvar i nya Macbook Pro. Istället för usb 3.0, thunderbolt 2, hdmi och sd-kort finns numera inte mindre än fyra thunderbolt 3-kontakter – som alltså använder samma fysiska kontaktform som usb-c.

Det gör att du kan ansluta usb-c- och thunderbolt 3-sladdar direkt, och andra usb-sladdar, gamla thunderbolt-sladdar, hdmi, dvi, vga och många andra kontakter med hjälp av olika adaptrar.

Kontakter

Det har redan börjat dyka upp uppgraderade dockningsstationer för thunderbolt 3, som förutom fler kontakter och sladdhantering numera även kan sköta strömförsörjningen till datorn så att du bokstavligt talat kan plugga in en enda kontakt när du slår dig ner vid skrivbordet där hemma eller på kontoret.

Apple visade inte upp någon egen ny skärm att använda tillsammans med nya Macbook Pro, men puffade för en ny skärm från LG – Ultrafine 5k – som ansluts med en thunderbolt 3-sladd och ger 5k-upplösning, dci-p3-färgrymd, 3 usb-c-kontakter och laddning. Den kostar dock 13 390 kronor så det blir en rejäl investering tillsammans med nya datorn.

Skärmen och andra nyheter

Precis som på Imac, Ipad Pro och Iphone 7 har Apple valt en skärm på nya Macbook Pro som täcker hela dci-p3-färgrymden. Det innebär 25 procent fler färgnyanser än tidigare och att du kan se och redigera foton tagna med Iphone 7 i sin fulla prakt.

Skärmen

Skärmen är även ljusare och mer kontrastrik än sin föregångare – den klarar upp till hela 500 nits ljusstyrka vilket lär göra den lätt att använda även utomhus.

Apple har också fått plats med mer rejäla stereohögtalare som ska ge upp till 58 procent högre volym (250 procent högre för bastoner) och dubbelt så stort dynamiskt omfång. Det gör förmodligen att det kommer bli trevligare att njuta av en film i soffan utan att koppla in externa högtalare.

Lillebror Macbook Pro

Vi ska också nämna att Apple faktiskt släppte en tredje modell av Macbook Pro. Den är på 13 tum och har många komponenter gemensamma med den vanliga. Vad som skiljer den åt är att den har de vanliga funktionstangenterna längst upp och alltså saknar Touch Bar. De saknar därmed också touch-id och har Iris Graphics 540 istället för 550, processor på 2,0 gigahertz, och något långsammare internminne. Dessutom har den bara två thunderbolt 3-kontakter istället för fyra.

Du kan fortfarande uppdatera minnet till 16 gigabyte, lagringen till 512 eller 1 terabyte (men inte 2 terabyte), och processorn till 2,4 gigahertz – men då springer priset så klart iväg.

Macbook Pro

Pris och tillgänglighet

Instegsmodellen av 13-tums Macbook Pro (utan Touch Bar och touch-id) kan skickas inom en arbetsdag och kostar från 16 995 kronor.

Vanliga 13-tummaren med Touch Bar och touch-id börjar på 20 595 kronor.

15-tumsmodellen börjar i sin tur på 26 995 kronor. De mest intressanta uppgraderingarna är förmodligen grafikkretsen – 2 200 kronor för att gå från Radeon Pro 450 till 460 – och lagring (6 600 kronor för att gå från 256 gigabyte till 1 terabyte och 15 400 kronor till 2 terabyte).

En helt maxad 15-tummare går loss på 47 995 kronor. Då får du 2,9 gigahertz processor med Turbo Boost till 3,8 gigahertz, fortfarande bara 16 gigabyte minne, 2 terabyte lagring och Radeon Pro 460-grafik. Men det är också mer än vad mellanmodellen av Mac Pro kostar.

I skrivande stund har alla modeller med Touch bar, 13 och 15 tum, leveranstid på 3-4 veckor. För den som vill komma lite billigare undan tål att tilläggas att gamla modellen av Macbook Pro fortfarande sälj i både 13- och 15- tumsmodeller.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr