Touch Bar

Den är tunnare, lättare och mindre på alla sätt – men den nya Macbook Pro gör ett enormt avtryck. Bara styrplattan på 15 tums-versionen är dubbelt så stor som på tidigare generationer, och den nya Touch Bar drar till sig allas blickar. Med rätt mix av styrka, storlek och portar kommer Apple tveklöst tillfredsställa tidigare Macbook-ägare.

Touch Bar är en liten pekskärmsremsa som ersätter funktionstangenterna längst upp på tangentbordet. Längst till höger hittar vi även en Touch ID-sensor som låter dig låsa upp din Mac eller använda Apple Pay (när det nu kommer till Sverige) i Safari utan att kräva en Iphone eller Apple Watch. Den är gjord av glas och känns bra under fingrarna, precis som trackpaden.

Touch Bar på nya Macbook Pro.
Foto: Susie OchsTouch Bar anpassas till vilket program du använder.

Touch Bar stödjer multi-touch, så du kan trycka på fler än en knapp i taget. Detta kommer utan tvekan att vara händigt i program som Djay Pro, men tyvärr är remsan inte nog hög för att låta dig använda vardagliga gester som att exempelvis zooma. Det funkade dock utmärkt att navigera via Touch Bar med ett finger i taget.

Det går också att anpassa Touch Bar på ett enkelt sätt. I Finder hittar du en uppsättning av knappar som helt enkelt dras ner dit du vill ha dem. Inställningarna påminner om dem när du anpassar verktygsfältet i Finder.

Men det häftigaste med Touch Bar är hur snabbt den förändras när du byter program. Det ger oss ett smidigt sätt att både skrolla mellan foton i fullskärmsläge och hoppa i tidslinjen i Final Cut Pro.

 

@sfsooz checking out Touch Bar on the new #macbookpro

Ett filmklipp publicerat av Christina Bonnington (@redgirlsays)

Däremot så dök Quicktype-förslag i Mail upp något segt på Touch Bar, så det går normalt snabbare att skriva orden själv istället för att vänta på att förslagen ska dyka upp. Men det är en miljon gånger snabbare att välja en emoji på Touch Bar när du skriver i Meddelanden än att trycka Command-Control-Space och använda sig av den menyn.

En annan grym funktion med Touch Bar är hur den försöker förutspå vad du ska göra i Mail. När du har en lista med mejl framför dig kommer en knapp dyka upp med texten ”Flytta till Semester”, eller namnet på en annan mapp som programmet tycker är passande. Mail verkar gissa baserat på sammanhanget, till exempel på vem som är avsändaren eller vad som står i mejlet. Det är oklart hur väl detta kommer funka i slutändan om du får horder av mejl på en daglig basis.

Det nya tangentbordet

De nya Macbook Pro-modellerna har ett lågt tangentbord likt 12 tums-Macbooken, men Apple säger att de använder sig av en andra generationens fjärilsmekanism för att tangenterna ska kännas bättre. De verkar inte röra sig mer i höjdled, men det är möjligt att Apple ökade avståndet de kan röra sig på något. Gissningsvis förstärks den fysiska känslan av att trycka på en tangent med haptisk feedback.

Trackpaden på nya Macbook Pro.
Foto: Susie OchsDen nya styrplattan är enorm (detta är 15 tums-modellen).

Tangenterna känns ungefär som på Macbook. De vickar inte fram och tillbaka om du råkar trycka lite snett och gör ett djupt klickande ljud när du trycker ner dem. Det studsiga tangentbordet hos Macbook Air känns bättre, men troligtvis handlar det bara om en vanesak.

Portar på båda sidorna

Om du var orolig för att Apple skulle skippa hörlursuttaget på nya Macbook Pro så kan du andas ut. Samtliga Macbook Pro-modeller har ett hörlursuttag på höger sida.

Nya Macbook Pro har hörlursuttag.
Foto: Susie OchsLämna oss aldrig, kära hörlursuttag!

Du får också fyra Thunderbolt 3-portar på 13 och 15 tums-modellerna (bara två på 13 tums-modellen av Macbook Pro med funktionsknappar, men vi går bara igenom Touch Bar-modellerna här). Apple placerade två på vardera sida och det är rätt häftigt hur alla portarna kan ladda datorn eller kopplas till Thunderbolt, Displayport 1.2 eller USB-C-enheter.

Om du är van med dedikerade portar för specifika enheter så kommer du säkerligen att uppskatta denna smidiga lösning. Det är en lättnad att Apple valde fyra portar istället för, exempelvis, två. Visserligen kommer du fortfarande behöva adaptrar för vissa saker, så som tillbehör som använder sig av USB-A eller Thunderbolt 2 – eller en sd-kortläsare då den numera är borta. Men genom att ge oss flera portar slipper du i alla fall köpa en USB-C-dockningsstation.

Bara första intryck

Den vackra Retinaskärmen är oförändrad sedan tidigare generationer. I vår fullständiga recension kommer vi gå in på prestandan i de uppdaterade processorerna och GPUn samt se om den utlovade batteritiden på tio timmar stämmer. Men av vad vi sett än så länge så verkar väntan på den uppdaterade Macbook Pro varit det.

Översättning: Robin Stjernberg

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr