Omdöme

Det är lite synd att Apple inte släpper alla nya modeller av Macbook Pro samtidigt, för det som alla undrar över är hur den här modellen står sig gentemot modellerna med Touch Bar. Med det sagt kan vi endast jämföra med förra årets modeller av Macbook Pro och 13-tumsmodellen av Macbook Air, det är ju trots allt den datorn som den här ska ersätta.

Det går i sammanhanget inte att låta bli att nämna prislappen, som åtminstone för oss svenskar är i saftigaste laget. Grundkonfigurationen ligger på 16 995 kronor och då får vi 256 gigabyte lagring och 8 gigabyte arbetsminne. Dubblar vi mängden till 512 respektive 16 gigabyte hamnar vi på 21 395 kronor. Sätter vi i lagring på en terabyte och en snabbare i7-processor på 2,4 gigahertz landar vi på 29 095 kronor. Då återstår kostnaden för nya tillbehör, kablar och adaptrar som lätt blir ett antal tusenlappar till.

Macbook Pro
Hörlurskontakten sitter på den högra sidan av datorn.

Även om vi köper modellen för 29 095 kronor kan vi ändå inte få bättre grafikkort än Intel Iris 540, dessutom får vi nöja oss med två ynka portar. Vill du ha bättre grafikkort och fler portar måste du välja modellen med Touch Bar, så då får du alltså acceptera att du inte längre har några funktionstangenter.

Vad gäller datorn som sådan är den klart bättre än Macbook Air och även Macbook. Men har du 2015 års modell av Macbook Pro finns det faktiskt få anledningar att uppgradera. Då gör du klokare i att spara pengarna till nästa års modell som förhoppningsvis kommer att utrustas med Kaby Lake-processor och ha stöd för 32 gigabyte arbetsminne.

Test av Susie Ochs
Översättning och bearbetning av Mikael Markander

Fakta: 13-tums Macbook Pro

Funktion: Bärbar dator från Apple
Specifikationer: Core i5-processor på 2,0 gigahertz (Skylake), ssd-enhet på 256 gigabyte och 8 gigabyte arbetsminne
Pris: 16 995 kronor och uppåt
Mer information: http://www.apple.com/se/shop/buy-mac/macbook-pro

plus

- Fantastisk skärm
- Bra batteritid

minus

- Mediokert tangentbord
- Få kontakter

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr