Ruskigt få kontakter

Det kommer inte som någon större överraskning att Apple gjort sig av med de gamla kontakterna till förmån för två portar som kombinerar Thunderbolt 3 och usb-c. Vi har trots allt varit beredda på det ända sedan tolvtumsmodellen av Macbook släpptes förra året.
 

Portar
Klarar du dig med två portar?

Förändringen innebär att du antingen får köpa nya tillbehör eller lägga en slant på lämpliga adaptrar. Lyckligtvis är utbudet redan ganska stort, detta då marknaden har haft gott om tid på sig att ta fram nya produkter.

En annan fråga man kan ställa sig är varför Apple nöjt sig med två portar på den här modellen. Väljer du modellen med Touch Bar får du nämligen fyra stycken, två på vardera sidan. Troligtvis räknar Apple med att vi ska använda oss av trådlösa tillbehör och då räcker det med två portar för majoriteten av användarna, en för strömkabeln och en för att ansluta en extern skärm vid behov.

Läs också! Test: Usb-c-adaptern som ger alla portar vi saknar i Macbook Pro

Prestanda

När det kommer till prestanda är nya Macbook Pro en hyfsat snabb dator, detta trots att det ”bara” rör sig om en dubbelkärnig Core i5-processor på 2,0 gigahertz och 8 gigabyte arbetsminne av typen lpddr3.

I Geekbench 4.0.1 får nya Macbook Pro 3 765 poäng när en kärna används och 7 316 om båda används. Jämfört med 2015 års modell av Macbook Pro rör det sig emellertid endast om en förbättring med en respektive fyra procent.

Geekbench 4.0.1
Test av flera kärnor.

Om vi istället jämför med motsvarande modell av Macbook Air rör det sig om en skillnad på 16, respektive 25 procent. Med andra ord styrker det vår uppfattning att det är en bra uppdatering för dig som i dagsläget har en Macbook Air, men inte nödvändigtvis för dig som redan har en Macbook Pro.

Vad gäller grafiken är resultatet 51 procent bättre än för förra årets modell av Macbook Pro och 56 procent procent bättre än för förra årets modell av Macbook. Så trots att Intel Iris 540 är ett integrerat grafikkort är det hyfsat kompetent.

OpenCL
Test av OpenCL.

När det kommer till dataöverföringen uppmätte vi en genomsnittlig skrivhastighet på 1 317,8 megabyte per sekund i Blackmagic Disk Speed ​​Test 3.0. Läshastigheten uppgick å sin sida till 2 000 megabyte per sekund, men eftersom det är maxhastigheten i verktygsprogrammet lär den faktiska hastigheten vara högre. Enligt Apples egna uppgifter rör det sig om uppemot 3 000 megabyte per sekund, och så kan mycket väl vara fallet. Vi behöver dock införskaffa ett bättre mätverktyg för att verifiera den uppgiften. Hursomhelst är ssd-enheten blixtsnabb, vilket är glada nyheter.

Oförändrad batteritid

Som vi nämnde i förbifarten tidigare har Apple den här gången valt ett klenare batteri, närmare bestämt ligger kapaciteten på 54,5 wattimmar i stället för 74,9 wattimmar som i förra årets modell.

Batteritiden är ändå oförändrad, detta tack vare att den nya bildskärmen och Skylake-processorn är mer energisnåla. Sålunda uppges batteritiden till tio timmar, vilket vi naturligtvis ville testa.

Vi skapade därför en spellista med filmer i Itunes och ställde in skärmens ljusstyrka och volym på 50 procent. Vi kunde sedan titta på film i 9 timmar och 50 minuter innan datorn slocknade, med andra ord håller Apple vad de lovar när det kommer till batteritiden.

Macbook Pro
Så här ser Macbook Pro ut från ovan.

Vid normalt bruk kan vi räkna med att batteriet står sig en hel arbetsdag, men det är som vanligt bäst att ha en laddare med sig för säkerhets skull. En kul detalj är att du kan använda samma laddare som för Iphone 7, åtminstone om du införskaffat en ny kabel för usb-c. En sådan säljs för tillfället till rabatterat pris på Apple Store.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr