Den nya ingångsmodellen av Macbook Pro med en Core i5-processor på 2,0 gigahertz är tänkt att ersätta 13-tumsmodellen av Macbook Air, men frågan är om den även kan ersätta äldre modeller av Macbook Pro?

Det beror naturligtvis på hur gammal dator du har och vilka behov du har, men har du en hyfsat modern modell ser vi ingen större anledning att byta upp sig. Varför kommer vi förklara lite längre fram i den här artikeln.

Ny design med för- och nackdelar

Rent designmässigt har Macbook Pro förändrats en hel del, även om just denna modell har kvar raden av funktionstangenterna längst upp på datorn.

Nya Macbook Pro är både tunnare och lättare än tidigare modeller, faktum är att den endast väger 1,37 kilo. Å andra sidan är det många av oss som hellre hade sett ett bättre tangentbord och fler kontakter, även om det skulle göra datorn snäppet tjockare och tyngre.

Nya Macbook Pro från sidan.
Från sidan ser vi hur tunn nya Macbook Pro är.

Tangentbordet som Apple har valt att satsa på är för övrigt av liknande slag som används i de nya modellerna av Macbook. Det har i sin tur fått kritik från flitiga skribenter som helt enkelt inte tycker att det känns rätt. Apple säger sig ha gjort diverse förändringar för att förbättra upplevelsen, men det märker vi inget av efter en veckas testande. Vi trycker konstant lite hårdare än vi borde och när vi sätter oss vid vår gamla dator känns det som en befrielse att använda tangentbordet vi är vana vid.

Nedanför tangentbordet återfinns en enorm styrplatta som baseras på Force Touch. Jämfört med styrplattan på förra årets Macbook Pro är den hela 46 procent större, något som faktiskt kan ställa till med problem. Titt som tätt råkar nämligen våra tummar komma åt plattan, vips hoppar markören upp ett par rader och vi råkar skriva in text i fel mening. En lösning är naturligtvis att ändra händernas position när vi skriver, men det är som bekant svårt att lära gamla hundar att sitta.

Bättre ljud och bibehållen hörlurskontakt

En välkommen förändring är de nya sterohögtalarna som ger betydligt högre ljud än tidigare. Nu räcker det med att sätta volymen på 75 procent för att fylla hela rummet med skön musik som dränker ljudet från vårt tangentbordssmattrande.

Högtalare
Två nya högtalare på var sin sida.

Många hade oroat sig över att hörlurskontakten skulle försvinna i Apples korståg mot gamla portar, men den finns faktiskt kvar. Anledningen är att den inte enbart används för hörlurar, utan även för att ansluta mikrofoner och instrument. Och Apple ska ju ha något att plocka bort i kommande uppgraderingar.


Ljusare och mer effektiv bildskärm

En av de främsta anledningarna till att köpa nya Macbook Pro är den fantastiska retinaskärmen med en upplösning på 227 pixlar per tum (2560x1600). Jämfört med förra årets modeller har Apple satsat på en ny tft-panel som är 67 procent ljusstarkare och har 67 procent högre kontrast. Färgerna är lika fantastiska som på 5K-modellen av Imac, vilket är imponerande.

Skärmar
Samtliga nya modeller av Macbook Pro är utrustade med en bättre skärm än tidigare.

Den nya skärmen använder dessutom 30 procent mindre energi, vilket bland annat beror på en variabel uppdateringsfrekvens. Faktum är att den nya skärmen har gjort det möjligt att använda ett mindre batteri och ändå ha lika lång batteritid som i förra årets modell.

 

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr