Jag var snabb med att beställa den nya Macbook Pro-modellen efter att den lanserades, men på grund av lång leveranstid och julledighet dröjde det till början av januari innan jag fick lägga vantarna på den. Givetvis hann jag klämma på maskinen när vi först fick in den för test i november, men nu har jag levt med den nya 13-tummaren under en månad.

Formatet var avgörande

Jag gick från en Macbook Air 13 tum från 2013 som jag använt dagligen sedan jag köpte den. Macbook Pro-datorn som jag nu slog till på var en Touch Bar-modell bestyckad med en i7-processor och 16 GB minne. Jag har tidigare tyckt att Pro-modellerna från Apple varit aningen för tunga och det var just den nya 13-tummarens låga vikt som gjorde att jag valde att slå till direkt.

Jag gillar verkligen formatet, och den nya skärmen är ett enormt lyft från en Macbook Air utan retina display. Skärmen är skarp och kontrastrik och färgåtergivningen är fantastisk. Många användare har sågat det nya tangentbordet men jag tycker att det är helt okej att skriva på trots kortare slaglängd. Den feta touchpaden är också helt underbar även om jag i början av misstag kom åt den oavsiktigt ibland. Det är skönt att kunna använda fyrfingergester utan att trycka ihop handen först för att den ska få plats.

Maccbook Pro Touch Bar
Maccbook Pro Touch Bar.

Touch Bar växer med tiden

Touch Bar är kanske den mest uppenbara nyheten i datorn, och det tog ett tag innan jag lärde mig uppskatta den. Och jag är fortfarande inte helsåld på konceptet med att banta bort den fysiska escapeknappen. Ibland finns den helt enkelt inte där när jag behöver den, och ibland krävs det både ett och två extra klick för att få fram den. Men visst, du kan skräddarsy Touch Bar som du vill ha den, och i en del program är det faktiskt riktigt användbart. Att ändra volym och ljusstyrka genom att bara trycka en gång och sedan dra i sidled är väldigt smidigt.

En detalj som jag verkligen lärt mig att uppskatta är Touch ID. Det är otroligt behagligt att använda fingertoppen istället för att mata in lösenord.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz QC 16GB 512GB 15" Pris vid test: 29920 kr.

Bästa pris just nu: 28790 kr