Om du är glad i att använda kameran för att föreviga allting som händer omkring dig har du sannolikt 1 000 foton i Bilder på din Iphone. Det försvårar inte bara uppsökandet av gamla filer utan det fyller dessutom telefonen kvickt. För de allra flesta är foton den största platsätaren.

Tyvärr är det allt annat än enkelt och roligt att rensa upp i röran. Istället för att lägga tiden är det enklare att bara köpa en ny telefon med större lagringsutrymme. Men med Cleanz blir eländet mer greppbart.

Ett foto visas i appen.
Cleanz är en väldigt enkel app men det är också skälet till att den fungerar så bra.

Grundfunktionen är enkel. Du tittar på en bild och väljer om du vill spara eller kasta den. Det gör du genom att svepa uppåt respektive neråt. När du gått igenom bildhögen kan du rensa papperskorgen genom ett par snabba klick.

Gruppering delar upp jobbet

Du behöver inte gå igenom alla bilder från början till slut. Det finns en handfull inbyggda grupperingsfunktioner. Förutom album kan du avverka bilder månad för månad. Du kan dessutom speciellt behandla skärmdumpar.

Om du vill titta lite extra på en bild kan du trycka hårdare på skärmen för att se fotot i nära nog helskärm. Så fort du släpper är du tillbaka i grundläget igen så själva flödet förstörs inte. Du kan fortsätta jobba dig igenom bildhögen.

Trots sin relativa enkelhet fungerar appen otroligt väl. Du kan beta av hundratals foton på bara några minuter. Den är dessutom väldigt prydlig och den känns bra. Ett bra exempel på god användardesign. Det är faktiskt ganska kul att tröska sig igenom havet av gamla bilder.

Lila rutor från kant till kant med månadsnamn.
Grupperingarna gör att du kan jobba dig igenom en liten hög med bilder i taget.

Men det finns en del saker som skulle göra Cleanz ännu bättre. Det vore till exempel bra om den kunde komma ihåg tidigare val och gruppera på sparade bilder. Bryter du genomgången mitt i en grupp får du se gamla bilder igen.

Fungerar bara stående

Vidare är det en aning frustrerande att appen kräver du har telefonen ståendes. Tar du många liggande foton kan du inte förstora dem fullt ut. Istället maximeras de i stående läge. Det ger inte en särskilt stor vy.

En annan enkel finess vore möjligheten att lägga foton i ett fördefinierat album genom att svepa höger eller vänster. Till exempel vore det kanon att enkelt kunna kategorisera privata och jobbrelaterade bilder när du ändå går igenom alltihop.

Cleanz
Cleanz - en stående app i liggande läge.

Visst kostar Cleanz några kronor där det finns många konkurrenter som är gratis. Men faktum är att applikationen kan spara dig många sköna tusenlappar nästa gång du ska uppgradera till en ny telefon. Så fortsätta hamra på avtryckaren – nu är upprensningen en baggis.

Fakta: Cleanz
Funktion: Rensa bland dina bilder
Tillverkare: Santhalakshmi K
Pris: 20 kronor
Mer info: App Store

plus

Snabbt sätt att rensa bland bilderna på telefonen
Snyggt och enkelt gui
Roligt att använda

minus

Fungerar bara i stående läge
Ingen egen kategorisering
Sparar inte undan vad du gjort mellan sessioner

Betyg: 7 av 10