Blocs 2 fortsätter med sin enkla Legoinspirerade inställning till webutveckling. Välj från en omfattande meny av förskapade kodblock som klickar ihop och skapar den grundläggande strukturen för din webbplats. Anpassa sedan stycken, bilder, knappar och andra förskapade bitar genom att skriva rakt in i din design – eller genom att justera inställningar i programmets sidomeny. För att lägga till bilder eller videobakgrunder drar du bara material direkt från ditt skrivbord eller från Blocs välorganiserade bibliotek.

En webbplats för en app i Blocs 2

Om du vill fila på programmets grundläggande mallar är det enklare än någonsin att lägga till nya komponenter, tack vare en sökbar meny. Ikonerna på varje block tar en stund att förstå men så fort du börjar skriva namnet på blocket du söker identifierar Blocs det snabbt åt dig.

Blocs 2 är mer byggt efter OS X-gränssnittet än föregångaren. I första versionen slängde ett högerklick märkligt nog in dig i ett läge för att lägga till nya block. I den nya versionen ger den dig istället kontextbaserade val, precis som du förväntar dig.


Massor av kraft under ytan

Blocs 2 erbjöd ett begränsat utbud av webtypsnitt från Google. Men genom att klistra in rätt url:er från Google Fonts webbplats låter Blocs 2 dig lägga till vad du vill från den tjänstens hela bibliotek. Det senaste året har tjänsten dramatiskt expanderat antalet snygga typsnitt.

Det största och mest efterlängtade tillägget är dock möjligheten att justera klasser. Med en ny klasshanterare är det nu enkelt att skapa en ny klass, välja en mängd olika css-attribut från färg till marginal och sedan applicera dem över hela din webbplats. Menyn är välorganiserad och enkel att förstå.

Medan Blocs 1 gav dig en grundläggande förhandsvisning för hur de olika förbyggda sektionerna skulle se ut på dator, surfplatta och telefon, lägger Blocs 2 till en möjlighet att snabbt visa eller dölja ett element vid givna upplösningsbrytpunkter för att se hur webbplatsen ter sig på olika enheter. Om en speciell komponent ser bra ut på dator och surfplatta men konstig på telefoner kan du ställa in att just den delen ska gömmas på mindre skärmar.

En vy över många ikoner. Längst upp finns en sökruta.
Sökfunktionen är en liten men väldigt viktig nyhet som förenklar arbetet.

Bäst av allt är att de två nyheterna jobbar tillsammans. Du kan göra inställningar för din webbplats för olika brytpunkter. Till exempel kan du göra text större eller mindre i knappar så de inte blir konstiga när de visas på mindre yta.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning