Hasbro har äntligen skapat en version av Risk för Apple TV som i princip bygger på IOS-versionen. Precis som i förlagan tar du kontrollen över en handfull områden och ditt mål är att erövra alla territorier på kartan genom att bygga arméer och skicka dem i krig. Bra strategi är kritiskt men tärningar avgör ytterst hur striderna slutar.

Missa inte: Så bra fungerar Apple TV som spelkonsol – och här är bästa spelen

Är du bekant med originalet kommer du känna dig som hemma. Med i paketet ingår, förutom världskartan, en handfull andra miljöer att kriga i. Det är framför allt rena fantasifoster men du får också en del historiska kopplingar. Till exempel kan du kriga om Frankrike område för område.

För dig som är ny finns det en genomgång som förklarar reglerna. Det är ett relativt enkelt spel och den korta kursen gör sitt jobb. Dessutom har du tillgång till hjälpfunktioner när som helst under spelet vilket är bra om du är osäker på någon regel.

Datormotståndare i olika svårighetsgrader

Har du ont om brädspelsintresserade vänner går det bra att spela mot datormotståndare på en handfull olika svårighetsnivåer. Men spelet är som allra bäst när du har människor på alla virtuella stolar. Kan inte alla vara med samtidigt går det att köra omgångsbaserat.

Tyvärr kan ni vara maximalt sex personer. Det känns för all del rimligt på de vanliga kartorna men det borde vara möjligt att skapa nya spelplaner som är anpassade för fler deltagare. Det skulle skapa ännu mera nerv och längre rundor.

Bild på spelet.
Mänskliga motståndare är betydligt roligare än att spela mot datorn.

En kul detalj som skiljer sig från originalet är att du kan kommunicera med dina mänskliga motspelare. Det är betydligt lättare att skapa oheliga allianser mellan grupper i nätverksdimman än vid köksbordet. Plötsligt får Risk ett litet stänk av en annan brädspelsklassiker – Diplomacy. En smart handskakning kan göra många små till en stark vilket ökar nerven för de som dominerar en runda.

För dig som verkligen vill spela mycket Risk går det vara med i rankade matcher och tävla mot entusiaster från hela världen. Dina framgångar – eller avsaknaden av sådana – återspeglas i en rankinglista. Räkna med tufft motstånd och mycket förhandlande i sådana matcher.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning