I dag är det mer regel än undantag att musik avnjuts i lurar. Inte sällan är det dessutom Iphonen som är källan till ljudet. Till och med en del audiofiler med kåpor på öronen och sladden i telefonen kan upptäckas i verkligheten.

Fidelity Player är en musikapplikation som utlovar bättre ljud. Genom en enkel knapptryckning kan du aktivera en mappning som är speciellt anpassad för dina hörlurar. Tillverkaren utlovar till och med att du kan förbättra ljudet så pass mycket att det kan motsvara en uppgradering till bättre utrustning.

Bra stöd

Listan över hörlurar de stödjer är lång. Det är totalt över 100 olika varianter från tillverkare som Audio Technica, Beyerdynamic och AKG. I vissa fall finns dussintals modeller i andra fall bara en enda. Någon riktig logik i urvalet syns inte så det gäller att kontrollera listan innan köp.

Själva spelaren är en mycket simpel historia med ett gränssnitt som skulle passa bättre 2007 än 2016. Men det är rappt, tydligt och innehåller vad du behöver. Du kan snabbt lista dina låtar, skapa spellistor och start uppspelning utan några krusiduller.

Tveksamt resultat

Väl igång har du en knapp du kan trycka på för att aktivera själva magin. Och på ett ögonblick går ljudet från bra till… bra. Och det är i bästa fall. Ofta är det tyvärr så att ljudet snarare förändras till det sämre även med rätt mappning inställd.

Faktum är att skillnaden med funktionen av och på är hopplös att urskilja på ett par Sennheiser HD 595. På ett par HD 650 blir basen något mer framträdande. Med Apples medföljande lurar blir ljudet bara ännu grötigare. Vilket i princip gäller själva idén med appen också.

De allra flesta entusiaster köper sannolikt lurar som är anpassade till den typ av musik de uppskattar och de öron de ska tjäna. En operafantast kanske föredrar ett par AKG K712:or framför Beats Solo 2 medan en rapentusiast kanske omvänt söker den upptryckta basen i Dr Dres hårdvara.

Vidare vill de som tänker leka med en eq i regel ha full kontroll över inställningarna. Att bara erbjuda en förvald konfiguration per lur känns därför som ett mycket märkligt anslag. För att själva idén ska vara relevant gäller det att du uppskattar samma ljudbild som appskaparen. När det sen i praktiken dessutom fungerar dålig är målgruppen begränsad.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning