De allra flesta som jobbar med grafik och design har en tendens att slentrianmässigt välja Adobes produkter. Det är ingen slump. Photoshop, Illustrator och övriga verktyg i Creative Cloudsviten är kraftpaket som kan ta sig an nästan vilken uppgift som helst. Men i många fall kan de erbjuda för mycket. I de fallen kan små, fokuserade uppstickare hitta en nisch.

Sketch är ett sådant. Det är ett grafikprogram som i synnerhet funnit en marknad bland gränssnittsutvecklare. Photoshop är inte riktigt byggt för det segmentet även om det går att få till ett bra arbetsflöde med hjälp av tillägg. Men med Sketch blir arbetet smidigare helt enkelt för att momenten är färre till antalet.

Symbolfunktionen är ett bra exempel på det här. Du skapar byggblock, exempelvis ikoner, som du kan använda i ditt projekt. Vill du sedan justera bilden slår ändringen igenom på alla ställen du använder den. Och det sker med minimal ansträngning från din sida. Lite som smarta objekt i Photoshop men enklare att använda.

Skärm, telefon och surfplatta med bilder på.
Det är väldigt lätt att skicka bilder till telefon, surfplatta och webbläsare för att se hur resultatet blir.

Detsamma gäller med exporten. När du ska trycka ut dina bilder kan du automatiskt få flera versioner så att du har för flera olika upplösningar direkt. Jobbar du med webb eller appar är det skönt att manuellt trycka ut versioner för exempelvis mobil och normal sida.

Givetvis finns också annat som du kan förvänta dig såsom korrekt återgivna texter, lager och rutnät du kan låsa dina alster till. Dessutom finns faktiskt en möjlighet att redigera rastergrafik i programmet. Funktionen är begränsad men duger för mindre ändringar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning