Big Oven 10.1

Bigoven är ett av de mest nedladdade receptprogrammen på Itunes Store. I appen har du över 350 000 recept vilket täcker in alla möjliga kostvarianter. Recepten är inte egenskapade utan hämtas från en uppsjö av större och mindre webbplatser.

Appen är snabb. Bilderna är överlag bra men eftersom de är hämtade från många platser är kvalitén ibland ganska ojämn. Någon sammanhållen känsla finns inte riktigt även om appmakarna skapar egna kategorier.

Däremot har de inte grupperat alla recept. Lyckligtvis är sökningen bra men är du på jakt efter något väldigt speciellt får du ibland vara lite kreativ. När du väl hittat recept kan du flagga dem så att de hamnar i din favoritlista.

Ceasarsallad
Nya recept varje dag i nästan 1 000 år. Men lång ifrån alla är bra.

Källan till informationen ger en ganska festlig variation. Men det blir en hel del klickande för att få fram själva recepten. Dessutom är instruktionerna av varierande kvalité. Någon vidare granskning verkar inte ske. Lyckligtvis finns det ett inbyggt betygsystem vilket hjälper.

Bland övriga funktioner finns en funktion för inköp och en måltidsplanerare. Båda är ganska rudimentära men kopplingarna in mot resten av appen helt okej. Du kan till exempel skicka ingredienser från ett recept till shoppinglistan.

Trots sin popularitet även i Sverige finns det ingen svensk version. Allting är på engelska. Det innebär att du får översätta en del koppar och pund till svenska varianter. Lite trist att de inte har en inbyggd funktion för det.

Fakta: Big Oven 10.1
Tillverkare: Lakefront Software
Pris: 0 kronor
Mer info: iTunes

plus

Många recept
Varierade källor
Mestadels snygga bilder

minus

Dålig kategorisering
Bara på engelska
Ingen översättning av mått

6

Paprika Recepthanterare 2.2

Paprika skiljer sig från de övriga apparna i testet genom att inte erbjuda ett enda recept från grunden. Tanken är istället att du själv ska leta upp vad du gillar på olika webbplatser och bara spara resultatet på ett centralt ställe.

Det här gör du endera genom att söka i själva appen eller genom att använda en speciell knapp i din vanliga webbläsare. När du springer på ett finfint recept klickar du bara på knappen och allting sparas automatiskt ner till Paprika.

Givetvis tolkar applikationen innehållet åt dig. Ingredienser hamnar för sig och instruktioner för sig. Bilder plockas också ner. Till det här lägger du egen metadata, exempelvis kategori. På så sätt påminner programmet mer on Pocket och Instapaper än en traditionell receptapp.

Det hela blir väldigt enkelt och lättnavigerat. Fast det är skralt med lite mer avancerade möjligher. Du kan exempelvis bara sortera på namn, betyg och datum. Det skulle vara trevligt att exempelvis kunna ordna per kategori, källa eller typ.

Lax och potatis
Paprika Recepthanterare är en vinnare om du surfar runt på receptsidor och vill ha ett register.

Även här finns en integrerad shoppinglista. Måltidsplaneraren är också enkel att jobba med oavsett om du jobbar med enstaka måltider eller hela menyer. Tyvärr finns det ingen motor för att kreativt bygga dagsmenyer åt dig. Du får göra allt själv.

Appen är översatt till svenska men den översätter inte storlekar åt dig. Det du ser på hemsidan är det du får i telefonen. Det är lite synd när resten av programmet är ordentligt svenskifierat. Förhoppningsvis kommer det senare.

Allting du lagrar ner finns också på nätet. Tack vare det kan du enkelt synkronisera flera enheter mot samma bibliotek. Inte alls dumt om du har både telefon, surfplatta och dator när du planerar, letar och arbetar med nästa måltid.

Fakta: Paprika recepthanterare 2.2
Tillverkare: Hindsight Labs
Pris: 50 kronor
Mer info: iTunes

plus

Ren och snabb app
Finns på svenska
Kan synkroniseras mellan flera enheter

minus

Inga recept från start
Går inte konvertera måttenheter
Kostar en del
7

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning