Om du ofta glömma stänga av ljudet på din dator innan du åker till jobb eller skola, och alldeles för många gånger förpestar din omgivning med klipp som går igång automatiskt i bakgrunden, finns faktiskt hjälp att få. Med Automute behöver sådana pinsamheter aldrig hända igen.

Automute är litet, enkelt och gratis. Programmet, som finns både till Mac och Windows, är i princip en osynlig men väldigt smart ljud av-knapp. Genom att hålla koll på vilket nätverk du befinner dig på, kan programmet automatiskt stänga av eller sätta igång ljudet på din dator. Förslagsvis kan du låta programmet stänga av ljudet när datorn ansluter till jobbnätverket, och sätta igång det igen när du kommer till ditt hemmanätverk. Perfekt om du använder samma dator hemma som på jobb eller skola. 

Enkelt, smart och osynligt

Inställningsprocessen är oklanderlig. När programmet är nedladdat visar det vilka nätverk du nyligen anslutit till. För varje nätverk väljer du sen vad som ska hända när datorn ansluter. Alternativen är ”sätt igång ljud”, ”stäng av ljud”, eller ”gör ingenting”. Simpelt! 

Inställningar

Även funktionen är oklanderlig. Vi provar att byta mellan olika nätverk, även till mobilens 4G-uppkoppling, och det fungerar smärtfritt varje gång. Bytet sker snabbt och vi kan lita på att ljudet verkligen är av. Naturligtvis kan du också sätta igång ljudet manuellt när du är på ett av dina ”ljudlösa nätverk.” 

Inställningar
Högtalaren med x:et markerar att programmet är igång, men det är också allt som märks av programmet. Här hittar du även inställningarna.

Gränssnittet är vare sig tillkrånglat eller en fröjd för ögat, det är bara enkelt. Tanken med det här programmet är att vi egentligen aldrig ska behöva använda det. Automute sköter sig självt och det enda som markerar att det är igång är en liten svart högtalare i menyfältet. Om allt verkligen ska ske automatiskt krävs att du låter Automute starta automatiskt vid inloggning, och det kan vi leva med. Som grundinställning startar programmet automatiskt.

För den som använder sin dator både hemma och på jobb eller skola, eller kanske bara vill vara helt säker på att ljudet alltid är av på favoritkaféet, är det här programmet väl värt att testa.

plus

Du slipper komma ihåg ljudet själv
Gör precis det den ska, utan att göra något väsen av sig
Gratis
minus

Inget, egentligen

Fakta: Automute

Funktion: Stänger automatiskt av ljudet på din dator när du ansluter till valda nätverk
Version: 1.1
Pris: Gratis
Mer info och nedladdning hittar du här.

Betyg: 9 av 10