Adobes Photoshop är guldstandarden för bildredigering. Nära nog alla som jobbar med fotomanipulering hela dagarna använder programmet. Det har gjort att även privatpersoner köper applikationen trots att det för de allra flesta är onödigt komplicerat och dyrt. För hemmabruk finns bättre val.

En av de främsta utmanarna på OS X är Pixelmator. Sedan 2007 har de sakta jobbat sig framåt och under flera år har de erbjudit ett riktigt kompetent program. Med den senaste versionen flyttar de fram positionerna ännu mer. Nu borde de vara ett självklart val för alla utom proffsen.

En grovt manipulerad bild på en iPhone
Nya iPhonen kommer anpassas för alla som gillar flesh tunnels.

Precis som sin mer namnkunniga konkurrent öppnar du upp en bild – eller Photoshopfil - och redigerar den med en lång rad olika verktyg. Du kan dra, slita och manipulera bilder på hundratals olika sätt för att till slut uppnå det resultat du vill. Nästan allt du kan tänka dig vilja göra med en bild går att fixa. Givetvis kan du även använda Pixelmator som ett ritprogram och skapa bilder från grunden.

Förutom basfunktionerna finns även en uppsjö av olika effekter. Vill du till exempel skärpa olika delar av bilden eller pixelera alltihop räcker det med en knapptryckning. Även på högupplösta bilder går de flesta funktioner riktigt snabbt även på en bärbar Mac med ett par år på nacken.

Enklare att arbeta

I den senaste versionen har krutet lagts på att förenkla val av objekt i en bild. Du kan välja objekt ganska grovt och Pixelmator förstår vad det är du vill göra. Markeringen blir nästan alltid rätt. När det går snett kan du enkelt justera åt båda håll.

Att till exempel markera en bil eller en människa tar sekunder även när de delvis flyter in i bakgrunden. Behöver du manuellt justera och lägga banorna kan du aktivera en magnetfunktion och ett halvdussin andra funktioner som hjälper dig i arbetet. Det pilliga detaljliret har verkligen minimerats.

Bild på någon som hänger i en hängmatta vid en flod
Integrationen med Bilder fungerar riktigt bra och är lätt att använda.

En annan nyhet är att du kan få ett halvdussin finesser från Pixelmator direkt i Bilderappen på din dator. Du kan reparera, klona, mjuka upp, skärpa, färgförstärka och lysa upp dina bilder direkt från det inbyggda programmet. Enbart Pixelmators motor används och det sker i bakgrunden.

Det här är en lite udda funktion som för all del fungerar bra. Gränssnittet är väl integrerat. Smidigt om du använder Bilder och bara vill ha lite mer knappar att leka med. Fast för de flesta som investerar i ett separat program är det här en funktion som kommer användas sparsamt. Det är trots allt inget stort jobb att öppna filen i huvudprogrammet istället.

Snabbare än förra versionen

Oavsett om du gillar de nya funktionerna eller inte kan en uppgradering vara värt pengarna. Nya versionen av Pixelmator känns rappare än föregångaren. Skillnaden är ganska liten men vissa effekter går avgjort snabbare och det märks i totalupplevelsen.

I övrigt känns programmet ungefär som tidigare. Rent, snyggt och lätt att arbeta med. Det sagt vore det intressant att se hur de skulle kunna utveckla gränssnittet om de inte så tydligt valt att kopiera Adobe. Lyckligtvis blir det ändå avgjort lättare att jobba med Pixelmator då det inte finns så många funktioner och tillägg som i Photoshop.

Bild på gammal Mac.
Det är väldigt lätt att använda olika effekter på bilden du jobbar med.

Om du jobbar med bilder på din iPad finns det en version av programmet till IOS också. Precis som datorvarianten är det ett riktigt bra alternativ. Tyvärr får du köpa de båda produkterna separat. Någon rabatt för dubbelkunder erbjuds inte.

Sammanfattningsvis har Pixelmator gjort en bra produkt ännu bättre. De nya funktionerna är rejäla kliv framåt och gör det ännu enklare att rekommendera programmet till privatpersoner. Så istället för att skicka en hundralapp i månaden till Adobe – förenkla din tillvaro och skicka tre hundralappar till Pixelmator en enda gång istället.

Fakta: Pixelmator 3.5Bra köp
Funktion: Bildbehandling
Tillverkare: UAB Pixelmator
Pris: 319 kronor
Mer info: Pixelmator

plus

Snyggt och lättjobbat gränssnitt
Bra smartvalsfunktion
Fantastiskt prisvärt

minus

Saknar alla Photoshops externa tillägg
Den fantastiska IOS-versionen kostar extra
Gränssnittet väldigt ”inspirerat” av Photoshop

Betyg: 9 av 10