Om du köpt en ny Mac för inte alltför många år sedan är chansen stor att den har en ssd-disk i stället för en traditionell hårddisk. Ssd-diskar håller längre och startar snabbare, men är i gengäld mycket dyrare. För att det inte ska dra upp priset på datorerna för mycket får du inte samma lagringskapacitet som med vanliga hårddiskar.

Det finns flera sätt att komma runt utrymmesproblemet i ssd-diskar, här handlar det om en metod för att få lite mer utrymme genom att rensa bort dubbletter av filer. Det är något vi oftast inte bryr oss om att göra eftersom det tar för mycket tid och energi att leta upp och slänga extra kopior av foton, dokument och andra typer av filer.

Gemini 2
Gemini 2 har ett spartanskt gränssnitt där du kan lägga till eller släppa de filer och mappar som du vill se om det finns kopior av.

Programmet hittar orginalen
Med Gemini 2 är risken att något oväntat händer minimal. Det är lätt att förstå hur programmet fungerar och det kan skilja kopior från original genom att testa dem mot ett dussintal parametrar. Det går snabbt också, speciellt om du jämför med att behöva leta igenom tusentals filer och mappar manuellt.

Programmets startskärm består nästan bara av en stor knapp med ett plus på där du lägger till eller släpper de filer och mappar som du vill kolla om det finns kopior av. Du klickar på den gröna knappen för att starta funktionen Scan for Duplicates, lutar dig tillbaka och väntar när programmet kartlägger dina mappar och identifierar filer som tros vara kopior och visar en uppskattning på hur mycket utrymme du kan frigöra.

Gemini 2 starta skanning
När du lagt till filer eller mappar i Gemini 2 startar du skanningen med ett enda klick.

Om programmet hittar några kopior visas resultaten i detalj.
De grälla diagrammen från den första versionen har ersatts av en cirkel som är skonsammare för ögonen och visar typen av innehåll när du för muspekaren runt den. Du ser resultaten av skanningen i en tabell eller lista. Filerna sorteras som exakta (Exact) eller liknande (Similar) kopior. Ett dubbelklick på en miniatyr låter dig jämföra filerna sida vid sida och se relevanta data (storlek, senast ändrad, sökväg och mått). Metoden fungerar extra bra för foton och videor.

Sök för ännu finare resultat

Det finns också en sökruta för att filtrera resultatet ytterligare. När du gjort ditt urval tar du bort dubbletterna genom att klicka på en knapp i nedre högra hörnet. Standardinställningen är att filerna först placeras i papperskorgen, som en extra säkerhetsåtgärd. Men det kan du ändra under inställningar (Preferences > Removal). Då kan du i stället flytta filerna till valfri mapp eller radera dem permanent med ett enda klick, om du föredrar att leva farligt.

Gemini 2 efter skanning
Efter skanning visar Gemini 2 hur mycket utrymme du kan frigöra, tillsammans med en beskrivning av filernas innehåll.

Jobba smartare
Finns det exakta kopior av filer visas också ett andra alternativ tillsammans med resultatet. Det kallas Smart Cleanup och innebär att allt som Gemini 2 sorterat som en exakt kopia automatiskt rensas bort. Det är ett snabbt sätt att frigöra utrymme för den som inte har så mycket att rensa bort, men det var lätt att lura programmet genom att kopiera och klistra in samma pdf-fil flera gånger i en mapp. Då rapporterade programmet att inga kopior hittats.


Kan sätta i en karantän-mapp

Det finns några tillfällen när Smart Cleanup inte går att använda, till exempel för hela kataloger med bilder eller musik i OS X Bilder eller Itunes. Då vill du förmodligen se varje kopia för att verkligen avgöra om det är en dubblett eller inte. Men där har Gemini 2 också ett extra skyddsnät, du kan flytta bilder eller musik till en speciell kopie-mapp så du inte råkar slänga något du vill spara.

Gemini 2 resultat
Du kan gå igenom resultaten av skanningen i ett fönster som delar upp filerna i exakta kopior och filer som liknar varandra.

Det finns en viktig skillnad mellan exakta kopior och liknande filer. Till exempel, när programmet skannat hela vår Bilder-katalog rapporterade Gemini 2 att det fanns 4,12 GB möjliga kopior att rensa ut, men bara 102,1 MB var exakta kopior som kunde tas bort. I våra tester var programmet ovanligt bra på att hitta exakta kopior, men de liknande filerna var ofta låtar med liknande namn eller foton av samma motiv ur olika vinklar som du kanske vill behålla.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Funktion: Hittar och identifierar kopior av mappar, foton, program, musikfiler, dokument och videor på din Mac och frigör utrymme genom att radera dem säkert.
Tillverkare: MacPaw
Pris: 166 kr (20 dollar)
Mer info: macpaw.com/gemini