Sitter du timmar framför datorn känner du sannolikt det i ögonen. I synnerhet om du har skarpt skärmljus i ett mörkt rum. För många påverkas dessutom sömnen på ett negativt sätt av det blåa ljuset skärmar pumpar ut. Ännu en trist livskostnad med sena kvällar.

Apple vill gärna hjälpa till och de introducerade därför Night Shift i iOS 9.3. Med den funktionen aktiverad blir skärmen varmare efter givna klockslag. Samma funktion finns även till datorerna, exempelvis i form av Flux.

I båda fallen krävs det lite inställningar och att du har rätt grejer installerade och aktiverade. Det är där Gunnar Optiks kommer in i bilden. Med deras glasögon ska du få rätt ljus hela tiden. I teorin kan de eliminera din huvudvärk och dina trötta ögon.

Inga tungviktare

Själva glasögonen är relativt lätta. Det är tacksamt för alla som inte normalt bär något på nosen. Trots det blir vikten märkbar efter någon timme. Gissningsvis är det en känsla som gör över med några veckors invänjning.

Längs bågarna finns ett tunnare parti på båda sidor. Tack vare det kan du ha rejäla hörlurar på dig utan att få skav. Funktionen är gissningsvis efterfrågad av den primära målgruppen för de här glasögonen, som är spelentusiaster. 

Glasögon med gula glas.
Bågarna är tunnare i mittensegmentet så att du kan ha hörlurar på.

Direkt när du sätter på dig glasögonen upplevs omvärlden lite ljusare och gladare. Rent psykologiskt känns det helt klart bra att se världen genom ett gult glas. Skärmen känns också en aning skarpare. Men effekterna försvinner ganska snabbt när din hjärna anpassat sig. Det känns heller inte sämre att ta av sig dem igen. Bara annorlunda.

I praktiken är alltså skillnaden inte märkbar annat än när du tar av eller sätter på glasögonen. I ditt dagliga, eller nattliga, arbete glömmer du helt enkelt av dem efter några minuter. Förutom då att du kan tänka på tyngden i takt med att timmarna rullar på.

Den stora frågan är om de i praktiken gör någon skillnad. Tyvärr är det svårt att svara på. Efter några kvällar med dem känns ögonen kanske lite mindre trötta. Men skillnaden är liten och kan lika gärna vara placebo. Någon större effekt är det absolut inte.

Mest en kul pryl

Om du har problem kan det vara värt att testa glasögonen. Men frågan är om du inte lika gärna kan ladda ner gratisprogrammet Flux och titta upp från skärmen då och då. Att fokusera på ett objekt längre bort är ett säkrare kort för att slippa huvudvärk enligt många forskare. Och det kostar dig inte en spänn.

Sammanfattningsvis är glasögonen mest en kul pryl. Har du problem med trötta ögon eller huvudvärk kan du givetvis testa dem för att se om det blir bättre. Men frågan är om du ska testa lite andra metoder först och kanske även besöka en optiker.

Fakta: Gunnar Optiks Mlg Phantom Onyx
Funktion: Glasögon för datorbruk
Tillverkare: Gunnar Optiks
Pris: 700 kronor
Mer info: Gunnar Optiks

plus

Lätta
Gula glas ger en ljusare omgivning
Anpassade för hörlurar

minus

Jobbigt med glasögon för ovana
Tveksam funktion
Dyra

Betyg: 6 av 10