Har du säkerhetskopierat dina foton, filmer och filer? Om svaret är nej är det dags nu. Trots att de flesta vet att de borde är det många som skjuter på uppgiften. Ofta tills det är för sent och alla foton, dokument och program är för evigt förlorade.

Missa inte: Här är bästa molnlagringen för din Mac just nu

När du köper en Mac får du automatiskt en fantastiskt smidig lösning för säkerhetskopiering. Time Machine är både enkel och bra. De flesta användare märker knappt ens att den finns efter att de konfigurerat upp den första gången.

Med det sagt finns det alternativ för dig som kräver lite mer av ditt system. Carbon Copy Cloner, Superduper och Mac Backup Guru är tre av de vassaste konkurrenterna. Frågan är om det är lönt för dig att byta eller om Time Machine räcker.

Väl värt att notera är avsaknaden av inbyggt stöd för molnkopiering i samtliga. Så oavsett vad du väljer för lokal kopiering gäller det att du också hittar någon lösning för extern lagring. Annars blir det bistert om huset brinner ner.


Det enklaste och billigaste valet – Time Machine 

Håller du hårt i slantarna är Time Machine det uppenbara valet. Lösningen följer med i Mac OS och kräver oerhört lite av användaren. För de allra flesta kan det här också vara nog. Kanske till och med mer än nog.

Gränssnittet är bra men väldigt begränsande. I vanlig ordning gör Apple det oerhört lätt för dig. Välj en målenhet och sedan är du klar. Du behöver inte se hur korven tillverkas. Det viktigaste med den här lösningen är att du sannolikt startar den helt enkelt för att Mac OS ber dig om det. Problemet är att du sannolikt inte tänkt till, vilket kan straffa sig vid återläsning.

I början var Time Machine oerhört spartanskt men över tid har Apple lagt till en del nödvändiga funktioner. Till exempel kan du säkerhetskopiera till flera målenheter och även kryptera kopiorna om du inte vill att snokande ögon ska se innehållet.

Men i övrigt är det tunt. Schemaläggningen sköts av Mac OS och du måste hacka i terminalen för att ändra inställningarna. Vill du köra skript i samband med kopieringen får du skapa helt externa skript. Och versioner får du oavsett om du vill det eller inte.

Det går heller inte att skapa kompletta kloner av systemet, vilket är frustrerande om datorn rasar och du måste igång snabbt. Att då behöva sitta och vänta på nedladdning av filer är inget vidare. Och förlorar du dessutom inställningar blir det ännu mindre kul.

Om du bara har grundläggande behov av säkerhetskopiering och kan leva med att förlora mycket tid vid ett haveri fungerar Time Machine bra. Men vill du ha ett bättre skydd och större möjlighet att påverka hur skyddet ska fungera är det en god idé att spendera någon hundralapp.

Fakta: Time Machine
Funktion: Säkerhetskopiering
Tillverkare: Apple
Pris: 0 kronor
Mer info: Apple

plus

Gratis
Otroligt enkel att använda
Kan kryptera kopior

minus

Saknar kloningsfunktion
Få inställningsmöjligheter
Kräver måldisken är hdfs-formaterad

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10
Sida 1 / 4

Innehållsförteckning