Artikeln har uppdaterats 2017-01-20 med nya rykten om grov försening.

Ipad Pro 2 kan släppas andra halvan av 2017

Det kan komma att dröja till andra halvan av 2017 innan vi får nya Ipad-modeller. Det rapporterar Macrumors. Enligt källor till Digitimes kommer 9.7 tums-modellen att börja massproduceras under första kvartalet av året, medan 10.5 och 12.9-varianterna får vänta till andra kvartalet. Samtliga modeller beskrivs fortfarande vara i ”planeringsfas”.

Tidigare rykten har sagt att Apple ska visa upp nya Ipad-modeller under våren. Den nya rapporten menar dock att ”dessa surfplattor antagligen inte presenteras eller släpps” förrän under andra halvan av 2017.

Processorstrul kan försena Ipad Pro

Någon ny Ipad Pro har inte sett dagens ljus sedan 9,7-tumsmodellen släpptes i våras, trots en del rykten i våras om att 12,9-tumsmodellen – eller både – kunde uppdateras efter Iphone 7-lanseringen i höstas.

Ipad Pro 2 kan släppas snart. Apple fick stor uppmärksamhet i september förra året när företaget släppte sin första surfplatta större än 10 tum, en produkt med en enorm skärm på 12,9 tum som var bättre än någonsin, och en processor snabb nog att hantera den och proffsapparna användarna förväntades köra.

I mars 2016 kom en mindre och bättre modell, som både komplicerade namnet (vi tvingas nu säga Ipad Pro 12,9 tum och Ipad Pro 9,7 tum) och gjorde att en del kunder kände viss bitterhet över att inte ha väntat.

Ipad Pro 2

Men nu ser vi fram emot vad Apple kan ha på gång för nästa generation av Ipad Pro, båda storlekarna. När kommer Ipad Pro 2 att släppas? Vilka nya funktioner kommer den ha? Kommer båda storlekarna släppas samtidigt den här gången? Kan det bli tal om en ännu mindre modell, en ”Ipad Pro Mini”?

Miss inte: Här är alla rykten om Ipad Mini 5 – eller Ipad Pro Mini

Tre modeller – en blir riktigt nyskapande

Förutom modeller på 9,7 och 12,9 tum som idag påstår ett rykte att Apple planerar att släppa en Ipad Pro med skärm på 10,9 tum (eller möjligtvis 10,5, det är olika uppgifter från olika källor). Den ska dessutom vara helt kantfri, vilket gör att yttre dimensionerna blir desamma som på 9,7-tumsmodellen.

Om det här innebär att den mindre modellen blir kvar med nuvarande specifikationer medan den nya kantfria modellen får alla nya komponenter framgår inte.

Vad vi däremot sett uppgifter om är att 10,9-tumsmodellen kommer vara tjockare än den mindre. Enligt Digitimes kommer den vara 7,5 millimeter tjock, vilket kan jämföras med 9,7-tums Ipad Pro som är 6,1 millimeter. Tidningen påstår också att den modellen kommer ha hemknappen inbyggd i skärmen, precis som ryktena påstår blir en nyhet i nästa års Iphone 8.

Lanseringsdatum

Inga rykten om uppdaterade modeller av Ipad Pro har dykt upp, men Apple har ett par alternativ: Företaget kan välja antingen september/oktober eller mars/april för båda modellerna, eller fortsätta med två olika lanseringsdatum så att stora modellen alltid får de senaste teknikerna först.

Om Apple väljer att vänta till nästa vår och släpper Ipad Pro 2 12,9 tum och 9,7 tum tillsammans kommer den stora modellen redan att kännas rätt gammal (18 månader), och det kan verka dumt att inte uppdatera den dyraste modellen i hela Ipad-familjen oftare än så. Å andra sidan kan det göra kunder som har köpt nuvarande 9,7-tumsmodell upprörda då de precis har slagit till och så vips kommer det en ny häftig uppdatering.

Ipad Pro

Alternativet att hålla de två modellerna åtskilda med en lansering i höst och en i vår kan då verka vara en bättre lösning, men har en också en baksida – kunder som vet att det kommer en ny 9,7-tumsmodell som kan ha ytterligare en ny teknik eller två om bara 5–6 månader kanske väljer att inte slå till på den nya 12,9-tumsmodellen. Dessutom känns det inte speciellt Apple-mässigt att komplicera saken med två olika lanseringstillfällen (ska båda få special events eller blir det bara den ena?)

Vi föreslår istället ytterligare ett alternativ. Apple uppdaterar Ipad Pro 12,9 tum i september, men enbart med nyheterna från 9,7-tumsmodellen (bättre kameror och True Tone-skärm). Sedan släpps Ipad Pro 2 i båda storlekarna på våren 2017.

Det är dock möjligt att Apple tänker på att användare tenderar att uppdatera Ipad mer sällan än Iphone, och att 18 månader därför kanske inte känns som lika extraordinärt lång väntan. Ett byte till uppdateringar var 18:e eller 24:e månad kanske inte skulle skada.

Försenad lansering

Enligt nya uppgifter från Digitimes kan Apple bli tvunget att skjuta upp lanseringen av Ipad Pro 2, på grund av tillverkningsproblem.

Det är tillverkningen av den nya A10X-processorn som ska sitta i de nya paddorna som påstås ställa till det. Istället för att fortsätta med samma tillverkningsprocess som i A10-processorn ska Apple ha bett TSMC och kanske även Samsung tillverka den nya kraftfullare processorn med 10-nanometersteknik (A10 använder 16-nanometersteknik). Det skulle i så fall göra den ännu mer strömsnål.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Apple iPad Pro 9.7" 128GB Pris vid test: 8100 kr.

Bästa pris just nu: 6790 kr