Ett ständigt dilemma vid köp av en ny Mac är om du ska lägga till mer lagringsutrymme eller inte. Numera är det svårt och i vissa fall omöjligt att ändra i efterhand vilket gör valet ännu tuffare. Men det finns faktiskt en liten genväg.

Att uppgradera en Macbook Air från 128 gigabyte till 256 gigabyte kostar till exempel 2 300 kronor. Usb-minnet Pkparis K1 med samma utrymme kostar omkring en tusenlapp. Den lilla pinnen kan du dessutom bära med dig från en dator till nästa. Eller använda mellan datorer om du har flera.

Det finns många usb-pinnar att välja på men just den här är både liten – minst i världen enligt tillverkaren – och väldigt väl utformad för Macägare. Aluminiumskalet flyter väldigt väl ihop med skalet på alla bärbara maskiner från Apple. Avsaknaden av lysdiod känns som en fördel. Storleken gör att utsticket blir minimalt men den är ändå i vägen ibland.

En usb-pinne
Pkparis pinne passar perfekt på en Mac.

Trots sina fem gram tål minnet en del stryk. En smäll i väggen klarade den utan problem. Det går också att bära med sig den i nyckelknippan. En liten orange snodd med ring följer med i förpackningen. Tur det för risken att tappa bort den lilla rackaren är stor om du har den urkopplad.

Något långsammare än specarna

Enligt specifikationerna ska den lilla usb3-pinnen klara av hastigheter på 120 megabyte per sekund. Men i verkligheten landade läsningar på omkring 100 megabyte per sekund. Och skrivningarna låg knappt över 20 megabyte per sekund. Godkänt men inte lysande. Inte bra nog för att installera ditt operativsystem på.

Ett problem som är väl värt att komma ihåg är att du förlorar en usb-port. Apple är inte överdrivet generösa med ingångarna på sina mindre maskiner så det kan vara kritiskt för somliga. Det är ganska irriterande att behöva ta ut pinnen för att stoppa i en annan enhet.

Summa summarum är det här ett relativt vettigt köp om du verkligen vill att pinnen ska vara snygg, liten och nära nog osynlig. Kan du däremot leva med en marginellt större och fulare enhet har Samsung och Sandisk bra alternativ för betydligt mindre pengar.


Fakta Pkparis K1 128GB

Funktion: Usb-minne
Tillverkare: Pkparis
Pris: 1 100 kronor
Mer info: Pkparis

plus

Liten
Snygg tillsammans med en Macbook
Stöd för usb3

minus

Dyr per gigabyte
Inte särskilt snabb
Sticker fortfarande ut

Betyg: 7 av 10