OS X:s Bilder gör det superenkelt att lägga ihop några bilder till ett bildspel, men sådana presentationer tenderar att bli rätt simpla och du har väldigt lite kontroll över slutresultatet. Därför finns plats för program som Boinx Softwares Fotomagico, som blandar Ilife-liknande enkelhet med robusta verktyg för att skapa imponerande, visuellt starka bildspel med upp till 4k-upplösning.

Oavsett om du ska visa bilderna från ett bröllop, en semester eller familjeminnen får Fotomagico jobbet gjort med flärd.

Bildspel
Fotomagico 5:s Storyboard-läge gör det enkelt att bygga snygga bildspel.

Den nyligen lanserade femte versionen gör det redan smidiga programmet ännu enklare att jobba med. Det har aldrig varit lättare att bygga upp bildspel med förinställda klipp och royaltyfri musik.

Återvinn och återanvänd

Efter att ha slagit samman separata Home- och Pro-versioner när version 4 av programmet släpptes har Fotomagico 5 återgått till två versioner. Den här gången är en version för hobbyanvändare och en tänkt för professionella fotografer. Det gör att grundversionen är billigare än någonsin, 519 kronor. Pro-versionen fortsätter kosta en dryg tusenlapp.

Tidslinje
Båda versionerna av Fotomagico 5 kan bygga bildspel med ”snippets”, men Pro-versionen är ensam om att ha en tidslinje.

Båda versionerna har ett nytt, mörkare, gränssnitt (med ett alternativ i inställningarna för att återgå till det klassiska utseendet om du föredrar det), vilket gör att bilderna blir i skarpare kontrast och att bakgrunden försvinner bättre. En ny ”Animation Assistant” automatiserar animationer för mer dynamiska bildspel. Den förstår skillnaden mellan bilder med olika format, och hanterar video och text utan problem.

Fotomagico 5 har även en ny funktion kallad Snippets, som är ett mycket kraftfullare sätt att bygga specialanpassade bildspel. Det börjar med Stories, där du väljer ett förinställt tema komplett med musik och animationer. Allt du behöver göra är att byta ut genrebilderna mot dina egna.

Export
Den nya versionen innehåller en rad exportalternativ, men du måste ha Pro-versionen för att exportera som prores eller med anpassade format.

Men det är bara början. Du kan lägga till nya, flytta runt, redigera och ta bort bilder med tillhörande animationer. Det finns ett bibliotek med andra ”snippets” för intron, titlar, effekter, eftertexter och musik, så du kan bygga upp helt egna tematiska berättelser. Fotomagico hjälper till med processen, utan att få det att kännas som standardiserade mallar. Boinx säljer även paket med ytterligare snippets, och du kan exportera egna du har skapat för att själv återanvända.

Abrakadabra!

Som ett resultat av att ha splittrat programmet i två versioner igen har några funktioner försvunnit från konsumentversionen. Där märks framför allt tidslinje-vy, tillgång till Lightroom- och Aperture-bibliotek och förmågan att exportera till prores-formatet. Men Pro-versionen har, förutom dessa, ett par nya ess i skjortärmen. Du kan numera använda smart text, som anpassas utifrån vilken bild du lägger där (till exempel exif-data), var i bildspelet den ligger, eller vilken musik som spelas.

Text
Hej då OS X:s typsnittsdialog. Fotomagico 5 har ett snabbare och bättre sätt att jobba med text.

Att lägga till text var i tidigare versioner sällan en angenäm upplevelse, men Boinx har äntligen gjort sig av med OS X:s inbyggda, knaggliga typsnittsdialog och byggt ett eget gränssnitt för textinställningar direkt i sidopanelen. Företaget har också fixat ett irritationsmoment med ljud, då du nu kan ändra volymen utifrån nyckelbildrutor i situationer då den automatiska funktionen inte når hela vägen fram.

Audio Market Assistant är en funktion som gör det lättare att synka bilder till musiken. Ctrl/höger-klicka på ett ljudspår, välj Audio Marker -> Assistant från kontextmenyn, och justera de periodiska markörerna för automatiserade resultat eller lägg till egna markörer genom att trycka på m-tangenten på rätt ställe i låten medan den spelas.

Audio Marker Assistant
Audio Marker Assistant-funktionen i Fotomagico 5 gör det lätt att synkronisera bilderna till bakgrundsmusiken, men kan tyvärr inte på egen hand analysera låtar för att hitta takten.

Om dina ljudfiler inte innehåller information om tempo (slag per minut, bpm) krävs det en hel del fipplande för att få till det här bra, men som tur är har de medföljande låtarna det, och programmet kan även hitta bpm-information från nätet för populära låtar. Programmet kan inte själv analysera och räkna ut bpm-värdet, men med ett program som Beatunes kan du analysera och fylla i bpm-info på hela Itunes-biblioteket.

Slutsats

Fotomagico 5 är en väldigt bra uppdatering till ett redan fantastiskt och prisvärt program för alla Macanvändare som vill skapa häftiga bildspel. Pro-versionen är absolut värd pengarna.

Fakta: Fotomagico 5

Funktion: Bildspel
Mer info: https://boinx.com/fotomagico/
Pris: 519 kronor för standard, 1 038 kronor för Pro på Mac App Store


Återanvändbara snippets.
Förinställda berättelser.
Förbättrad texthantering.


Audio Marker Assistant kräver bpm-info i musikfilerna för bra resultat.
Grundversionen saknar flera funktioner som fanns tidigare.
Tillgång till Lightroom och Aperture kräver Pro-versionen.

Översättning: Anders Lundberg

Betyg: 9 av 10