Enkelspårigt och tunt – Tunnelblick 3.6

Inställningsruta
Tunnelblick är ett vettigt komplement till den inbyggda vpn-klienten om du har begränsade behov.

Om det bara är Openvpn du är intresserad av finns det en mjukvara du kan titta närmare på. Tunnelblick är ett öppet projekt som är väldigt populärt. En orsak är säkert att det är översatt till mängder av språk, är gratis och uppdateras väldigt aktivt.

Trots att Tunnelblick är speciellt byggt för just OS X följer det i många stycken inte samma standard som andra OS X-program. Det spelar i praktiken mindre roll, men är lite märkligt. I synnerhet som de till synes siktar på att kopiera känslan i Systeminställningar.

Ett mindre irritationsmoment är att du faktiskt inte kan skapa en anslutning från grunden. Du måste börja med att läsa in filer. Det är så de flesta gör men det är obegripligt att du inte kan bygga något själv ifall du vill.

Betydligt värre är att anslutningarna rasar förvånansvärt ofta. Det händer inte med de andra programmen vilket tyder på att det är Tunnelblick som är orsaken. Men det här kan bero på versionen – utvecklingen går snabbt. Så vid problem kan du testa att backa en version.

När det väl är igång fungerar det som sig bör. Och det är lätt att ansluta och koppla från via topplisten. Tillgången till alla loggar och även terminalfunktioner finns direkt i programmet vilket är trevligt när saker går snett.

Tunnelblick kan vara tillräckligt om Openvpn är det enda du vill ha. Och det är ett bra komplement till den inbyggda lösningen i OS X, eftersom du där saknar just Openvpn. Men använder du vpn ofta kan det ändå vara värt att betala för en komplett lösning.

Tillverkare: Tunnelblick
Produkt: Tunnelblick
Version: 3.6
Mer info: Tunnelblick
Pris: 0 kronor


Bra komplement till inbyggda vpn-klienten
Gratis


Fungerar bara med Openvpn
Skakigt

5