Det spelar ingen roll hur tuffa Apple gör sina surfplattor, det känns ändå inte bra att i rent utförande ha med sig dem ut bland stock och sten. Vanliga skal skyddar mot repor men i regel inte mot smällar eller fall. För det krävs lite mer anpassade versioner. 


Zagg erbjuder sådana och deras Rugged Book är extra intressant då det innehåller ett tåligt tangentbord vid sidan av skalet. Det ger dig ett paket som passar utmärkt om du till exempel vill ha din utrustning med dig på en skrivsession i skogen.


Utförandet är ordentligt genomtänkt. Fästet för Ipaden fungera på båda håll och går att vinkla rejält. I praktiken innebär det att du kan få nästan vilken arbetsställning som helst. Bottenplattan är dessutom tung så paketet blir stabilt. Givetvis kan du välja att inte använda tangentbordet också. Men då har du inget extra skydd för skärmen.
 

Knappar i toppklass

Anslutningen till Ipaden sker via Bluetooth så det finns inga kontakter att bry sig om. Energin till tangentbordet tas dessutom från ett internt batteri som klarar flera år på en laddning. Det kan kännas som att de tagit i onödigt mycket men gissningsvis är det vikten de velat åt.

Själva tangentbordet är riktigt bra – i synnerhet med tanke på hur ihoptryckt storleken gör det. Det är dessutom upplyst. Givetvis är det inte alls lika vasst som på Apples bärbara datorer, men det är klart trevligare än många alternativ. Tyngden gör dessutom att det känns stabilt att hamra på det vilket förbättrar känslan.

Skyddet känns också bra om än något plastigt. Det är primärt byggt för att klara av mindre smällar. Avståndet till skärmen skiljer sig inte särskilt mycket från normalt. Tappar du den behövs inte en stor sten för att den ska träffa glaset. Men i de allra flesta fall räcker det här gott.

Zagg Zaggkeys Rugged Book with Backlit KB for iPad Air 2 (Nordisk) Pris vid test: 895 kr.

Bästa pris just nu: 894 kr