De senaste åren har det dykt upp tusentals fall av skadlig kod för OS X. Bästa sättet att skydda sig mot trojaner och liknande elände är att installera ett pålitligt säkerhetsprogram.

Macscan 3

Rensar alla sorters skadlig kod

Macscan 3 har utformats för att snabbt identifiera och ta bort alla sorters skadlig kod som finns på din dator, däribland spionprogram, trojaner och cookies. För att använda programmet behöver du köra OS X 10.8 eller senare – har du en äldre version än så tar du stora risker och borde uppgradera illa kvickt.

Funktionen Malware Scan erbjuder fyra olika alternativ för att söka igenom din dator efter skadlig kod. Första alternativet är Smart Scan som fokuserar på kända säkerhetshot och som tar ungefär en timme att genomföra på en Macbook Pro. Misstänkta filer hamnar i karantän, så du har en chans att undersöka vad det rör sig om innan du tar bort dem.

Sökalternativ

Det andra alternativet är Quick Scan som enbart undersöker filerna i din hemma-mapp. Det tar endast tio minuter att göra en sökning, därav namnet.

Sedan har vi alternativen Full Scan för dig som vill undersöka allt innehåll på datorn, och Custom Scan för dig som vill undersöka innehållet i en enskild mapp eller på en viss hårdisk.

Om skadlig kod hittas listas filerna i tur och ordning. Vill du veta mer om en viss fil är det bara att klicka på den för att få den senaste informationen. För riktigt farliga filer används fet stil. Vill du ta bort alla filerna på en gång trycker du på knappen Clean.

Skadlig kod

Ska vi klaga på något är det att processorn går på högvarv vid sökningar, ofta lägger den beslag på 60 procent av kraften. Därmed är det svårt att använda datorn till annat medan sökningen pågår.

Apple MacBook Pro - 2,7GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12390 kr.

Bästa pris just nu: 12490 kr