Ny kamera med stöd för 3d-effekter

Vad gäller kameran i nästa års Iphone sägs det bli tal om stöd för tredimensionella effekter, åtminstone om vi får lov att tro sydkoreansk press.

Kameran i fråga tillverkas av LG och kallas för Innotek, men enligt uppgift ska även teknik från israeliska Linx Imaging användas. Som bekant förvärvades det företaget av Apple i mitten av 2015.

IPhone 8 kamera

Även analytikern Ming-Chi Kuo räknar med att en ny 3d-kamera på framsidan blir en av de stora nyheterna i nästa modell av Iphone.

Med hjälp av den nya kameran blir det möjligt att lägga till djup i bilderna, något som kan komma till användning vid ansiktsigenkänning och en eventuell satsning på virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). Tekniken kan också användas för att skapa en så kallad avatar för spelbruk.

Kameran sägs använda sig av algoritmer från Primesense, ett företag som köptes upp av Apple för fyra år sedan.

Troligtvis kommer 3d-kameran endast att användas i toppmodellen, så väljer du den billigaste modellen lär det inte bli några större förändringar jämfört med Iphone 7.

Stöd för Super Slow MotionEtt annat rykte gällande kameran är att Apple tänker lägga till stöd för ”Super Slow Motion”, detta genom att använda sig av en ny sensor från Sony.

Sonys senaste kamerasensor för mobilbruk kan nämligen filma hd-video med 960 bildrutor per sekund, vilket kan jämföras med maximala 240 bildrutor per sekund för kameran som används i Iphone 7.

Så här blir resultatet när Super Slow Motion används:

Snabbare kameror både fram och bak

Mjukvaran till Apples kommande smarta högtalare Homepod lades upp av Apple, och har visat sig vara en guldgruva för uppgifter om kommande Apple-produkter. Först bekräftades den grundläggande designen på Iphone 8 via en ikon, och nu kommer mer.

Brasilianska sajten Ihelp har nämligen hittat referenser till att båda kamerorna i framtiden (gissningsvis på Iphone 8) kan få stöd för 4k-upplöst video med 60 bilder per sekund.

4k med 60 fps både fram och bak i Iphone 8

Det skulle vara ett stort steg uppåt från Iphone 7, där enbart kameran på baksidan har stöd för 4k-video och enbart med 30 bilder per sekund. Apples nya bild- och videoformat hevc är en av nyheterna i IOS 11, och dess högre effektivitet och minskade utrymmesbehov kan ligga bakom språnget.