Processor

Apple kommer naturligtvis fortsätta utveckla sina mobilprocessorer och vi skulle förvånas om det inte sitter en A11-processor i Iphone 8. Med tanke på att Iphone 7:s processor heter A10 Fusion är det möjligt att även nästa års telefon får ett tillnamn utöver A11-beteckningen.

Processor i Iphone 8

Enligt uppgifter från tidningen Economic Daily News har TSMC kommit så långt i utvecklingen av sin nya 10-nanometersprocess att Apple kommer utnyttja den i A11-processorn för Iphone 8.

Även Appleinsider tror att Iphone 8 kommer att utrustas med ny processor och snabbare komponenter, precis som för tidigare S-modeller. Det skulle kunna innebära att företaget inte planerar någon radikal förändring av sin storsäljare under det år den fyller 10 år. Kanske blir det bara milt uppgraderade S-versioner av nuvarande modeller, samtidigt som man säljer en lyxigare jubileumsmodell med heltäckande oled-skärm (se rykten om skärmen).

Arbetsminne

Vad gäller mängden arbetsminne sägs det vara tal om 2 gigabyte i modellen på 4,7 tum och 3 gigabyte i modellerna på 5,5 och 5,8 tum.

Uppdatering 2017-04-13: 3 gigabyte i alla modeller
Timothy Arcuri, analytiker på Cowen and Company, har skickat ut en rapport till investerare om Apples kommande nya Iphone-modeller. Han påstår att Apple kommer ge alla tre nya modeller det ryktas om – Iphone 7S, Iphone 7S+ och Iphone 8 – 3 gigabyte arbetsminne. Tidigare rykten har talat om att bara de två senare skulle få det, medan den billigaste modellen med 4,7-tumsskärm skulle få nöja sig med 2 gigabyte precis som på Iphone 7. Om det stämmer är det en glad nyhet för de som tänkt köpa minstingen och inte gillar när Safari måste ladda om flikar så fort du öppnat en annan app.

Arcuri upprepar även tidigare uppgifter från Ming-chi Kuo om att Apple kommer fortsätta använda lightning-kontakten och inte övergå till usb-c, men med usb-c-stöd på andra sidan vilket bland annat ger snabbare laddning.

Lagring

Vad gäller mängden lagringsutrymme hävdar analytikerna på Trendforce att det blir tal om 64 respektive 256 gigabyte i toppmodellen med en oled-skärm på 5,8 tum.

Som jämförelse kan Iphone 7 och Iphone 7 Plus fås med 32, 128 eller 256 gigabyte. Med andra ord försvinner de två första alternativen och ersätts av ett nytt på 64 gigabyte.

A11-processor

Börjar tillverkas

Taiwanesiska Economic Daily News skriver i en ny rapport att Apples underleverantör TSMC väntas påbörja massproduktionen av den nya processorn A11 som ska sitta i Iphone 8.

Den nya telefonen ska släppas i höst, men enskilda komponenter måste så klart börja tillverkas långt innan dess och nu ska alltså designen och testerna av A11-processorn ha färdigställts.

A11 ska enligt uppgifter tillverkas med TSMC:s nya 10-nanometerteknik, samma storlek på transistorer som används i Qualcomms nya Snapdragon 835. A10-processorn i Iphone 7 tillverkas med 16-nanometerteknik och den nya tekniken kan ge A11 en rejäl prestandaskjuts med högre effektivitet.

Enligt rapporten planerar TSMC att ha 50 miljoner chip klara till juli och ytterligare 50 miljoner under resten av året.