Längre batteritid i Iphone 8

Ett av de vanligaste klagomålen på Iphone är den bristfälliga batteritiden, men det kan det bli ändring på i de nya modellerna.

Enligt Ming-Chi Kuo på KGI Securities, en av få analytiker som har haft hyfsat stor träffsäkerhet i sina rykten om Apple, kommer modellen på 4,7 tum att få ett batteri på 2 700 milliamperetimmar. Det kan jämföras med batteriet i Iphone 7 som ligger på 1 960 milliamperetimmar, med andra ord handlar det om en ökning på närmare 40 procent.

Iphone 8 batteritid

Anledningen till att Apple kan stoppa in ett större batteri är helt enkelt att övriga komponenter tar mindre plats, detta som en följd av teknikutvecklingen.

Om ryktet om oled-skärmar stämmer (läs mer nedan) kan batteritiden förlängas ännu mer, detta då oled är en betydligt mer energisnål teknik jämfört med lcd.

Trådlös laddning

Under det senaste året har spekulationerna pekat på att Energous blir Apples leverantör av lösning för trådlös laddning.

Och Energous vd Steve Rizzone har då och då hintat om att de slutit avtal med Apple genom att säga att de jobbar med ”en av världens största företag för konsumentteknik”. Nu pekar nya uppgifter på raka motsatsen.

Iphone 8 trådlös laddning

Bolaget Copperfield Research har nämligen undersökt ett antal patent för trådlös laddning från Apple, med start 2013, och de indikerar att företaget snarare vill ta fram sin egen lösning än anlita ett externt företag. Dagens trådlösa laddningar baseras nämligen på magnetspolar och inte på radiovågar – och Energous opererar inom det sistnämnda.

Patenten i sig säger inte så mycket om Apples planer, men ett från 2011 avslöjar företagets åsikt om radiovågor. Där skriver Apple att det är väldigt ”ineffektivt”, ”inte praktiskt” och "eventuellt skadligt". Värt att notera är att patentet fylldes i innan det potentiella förhållandet med Energous.

Vidare noterar Copperfield Research att de designbeslut det ryktas om och senaste nyheterna pekar på att Apple istället slutit avtal med Lite-On Semiconductor som också pysslar med trådlös laddning via induktiv teknik.

Fler tecken att trådlös laddning blir verklighet

Att Iphone 8 kan få trådlös laddning är idag ett lastgammat rykte. Nu har det dock dykt upp nya tecken på att det är en funktion som blir verklighet – Apple verkar nämligen ha lagt till en ny tillverkare för att kunna lösa det, skriver Cult of Mac.

Det är Taiwan-baserade Lite-On Semiconductor som rapporteras förse Apple med särskilda komponenter som ska göra trådlös laddning till verklighet. Och även om bolaget vanligtvis inte kommenterar vare sig kunder eller ordrar, har ryktet gjort att deras aktie ökat med 10 procent.

En ny typ av teknik för trådlös laddning

Flera konkurrenter har länge bakat in Qi-laddare i sina toppmodeller, och Apple använder en egen liknande trådlös laddningsteknik i Apple Watch. Både Ming-Chi Kuo och Mark Moskowitz påstår att Iphone 8 förmodligen kommer ha trådlös laddning, och det vore verkligen på tiden. Apples avsky för kablar är trots allt välkänd.
 

Iphone 8 patent

Enligt Bloomberg håller Apple på att utveckla en ny form av trådlös laddning som har betydligt längre räckvidd än Qi och tekniken som används i Apple Watch. Företaget har sökt flera patent relaterade till tekniken under de senaste åren, och den påstås nu ha mognat så långt att Apple gör en ordentlig satsning på att kommersialisera den.

Ett tidigare patent som söktes redan 2010 visade en teknik där en Imac eller annan Mac kan agera basstation för att ladda Iphone och andra produkter på upp till en meters avstånd med hjälp av magnetisk resonans.

Enligt tidningen håller Foxconn, Apples huvudpartner i monteringen av Iphone, på att köra testtillverkning av en tådlös laddningsmodul för Iphone 8. Huruvida den kommer ta plats i telefonen beror på om Foxconn kan nå en godkänd produktivitetsnivå (tillräckligt många felfria enheter per omgång).

Rapporten har inga nya uppgifter om huruvida trådlös laddning kan bli en premiumfunktion för Plus-modellen (eller rent av en Pro-modell) eller om det är tänkt att sitta i samtliga telefoner.

”Trådlös laddning i alla tre modeller”

Det blir inte bara toppmodellen av Iphone 8 med oled-skärm som får trådlös laddning, skriver Ming-chi Kuo i en ny rapport till investerare. Alla tre modeller det har ryktats om – Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X om vi ska tro ett rykte om namnen – ska bestyckas med den nya tekniken.

Kretsarna för trådlös laddning kommer alstra mer värme, och det glasbestyckade skalet är mer isolerande än aluminium så Kuo räknar med att Apple kommer tvingas bygga in en ny lösning för att leda bort värmen. Det kommer i form av en skiva grafit mellan 3d touch-panelen och de andra interna komponenterna.

Kuo tror inte att det kommer påverka användarupplevelsen, men det kan bidra till att göra telefonen dyrare än dagens modeller.

Fortfarande oklart vilken teknik som ska användas

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Apple minst fem separata grupper som arbetar med olika lösningar för trådlös laddning i de kommande modellerna av Iphone. Med andra ord kan det dröja till sista stund innan man bestämt sig för vilken lösning som ska användas.

Qi

Om Apple väljer att satsa på Qi kan det bli aktuellt med en laddningspuck.

Det mest troliga är emellertid att det blir en satsning på Qi, särskilt som Apple nyligen blev medlem i Wireless Power Consortium. Organisationen (som har drygt 200 teknikföretag som medlemmar) vill nämligen att Qi ska bli den gemensamma standarden för trådlös laddning.

Vattentätning och trådlös laddning i Iphone 7S också

Wistron är den tredje och minsta av Apples underleverantörer som står för monteringen av olika produkter som Iphone och Apple Watch. Företagets vd Robert Hwang talade vid företagets årsstämma under onsdagen och berättade bland annat om tillverkningen av kommande nya Iphone-modeller.

Hwang avslöjade att tillverkningsprocessen är sig ganska lik men har några förändringar på grund av tillskottet av trådlös laddning i telefonerna, och vattentätning. Båda ändrar monteringen en aning och kräver nya tester, skriver Nikkei.

Enligt analytikerna Jeff Pu och Arthur Liao har Wistron fått beställningar på den nya 5,5-tumsmodellen av Iphone, det vill säga Iphone 7S Plus (om namnet blir som ryktena säger). Den mindre 4,7-tumsmodellen och det nya flaggskeppet Iphone 8 ska tillverkas av Foxconn och kanske Pegatron.