Hemknapp försvinner och nytt Touch ID på baksidan

Under fredagen dök det upp nya bilder på Iphone 8 med Touch ID på baksidan. Till skillnad från tidigare renderingar, ser detta onekligen ut att vara äkta vara. Bakom läckan Twitter-kontot Benjamin Geskin som tidigare varit inblandade i Iphone 8-rykten.

På bilden har kameran dessutom blivit vertikal och designen i övrigt verkar bli som Iphone 7.

Tidigare:

Enligt ett nytt rykte rapporterat av Idropnews planerar Apple att flytta Touch ID-sensorn till en helt oväntad plats på telefonen – nämligen baksidan. Källan bakom informationen säger sig ha sett en ny prototyp och istället för en knapp inbäddad i skärmen, som det tidigare snackats om, blir det alltså en fysisk plats.

ip
Foto: Idropnews

Designlösningen har vi sett förr, inte minst hos LG vars Androidtelefoner sedan länge haft ”hemknappen” med en id-sensor placerad baktill. Vidare säger rapporten också att Apple fortsätter med metallbaksida snarare än den glaslösning som det ryktats om innan.

Tidigare:

I flera år har det gått rykten om att Apple kan vara på väg att baka in hemknappen i skärmen. Dessa tog paus när touch id släpptes, men har nu fått ny fart. Enligt ett rykte håller Apple nämligen på att utveckla en ny kombinerad krets för att driva själva skärmen och pekinmatningen. Den skulle göra det möjligt att läsa av fingeravtryck direkt på skärmen, och därmed försvinner behovet av en fristående hemknapp för touch id.

Hittills har det varit oklart hur Apple skulle kunna ta bort hemknappen och samtidigt behålla touch id, men i oktober 2016 avslöjade Apple Insider att Apple tagit patent på en teknik som gör det möjligt att läsa av fingeravtryck genom olika strukturer – som exempelvis en skärm. Apple bör alltså nu vara ett steg närmare att kunna förverkliga det flera år gamla ryktet om en eliminerad hemknapp. 

Iphone ( Touch ID patent
Bild: United States Patent and Trademark Office.

Patentet löser dock inte hur touch id ska kunna aktiveras. Idag finns en liten ring runt hemknappen som känner av när vi håller ett finger där. En sådan ring skulle i så fall behöva integreras i skärmen – eller lösas på annat sätt, om Apple satsar på denna teknik i nästa års modell.

Redan nu med Iphone 7 har Apple gjort om hemknappen till en helt plan och orörlig "knapp" som använder Taptic Engine för att ge haptisk återkoppling som lurar din hjärna att du har klickat på en knapp. Den funktionen lär bli ännu viktigare om hemknappen slopas i Iphone 8, för att vi ska få någon typ av feedback. Hemknappen har hängt med ända sedan första versionen av Iphone och har allt eftersom fått fler funktioner, som att aktivera Siri. 

Iphone 8 koncept
KOncepbild av en Iphone 8 med skärm som går ut i kanterna och utan hemknapp.

Fler sätt att låsa upp

Ming-Chi Kuo tror att Apple kommer baka in fler biometriska inmatningsmetoder i Iphone 8, vid sidan av fingeravtryck. Touch id skulle alltså kunna bli ”body id” eller något sådant, och även kunna skanna exempelvis ögon eller hela ansiktet (Microsoft har ju bevisat att det senare fungerar förvånansvärt bra).

Uppgifter från en kinesisk tidning som har översatts av Digitimes påstår att företaget Xintec väntas få beställningar från Apple på iris-läsare som ska sitta i Iphone 8. Xintec ingår i samma koncern som TSMC som bland annat tillverkar Apples A-processorer.

Iphone 8 login
Blir det irisläsare i Iphone 8?

Apple har flera patent som rör ansiktsigenkänning, och har köpt två företag – Emotient och Faceshift – vars tekniker skulle kunna användas för att bygga en upplåsningsmetod som bygger på att känna igen ditt ansikte (som i Microsofts Windows Hello).

Vidare menar Rod Hall att ansiktsigenkänning kommer att underlätta processen med att låsa upp telefonen. Touch ID fungerar som bekant inte i alla situationer, särskilt under vintern då det är kallt, och den nya tekniken kan till och med vara säkrare. Det i sig kan bidra till att Apple Pay snabbare rullar ut bland banker.

Annat som är värt att notera är att en scannern kan nyttjas för andra uppgifter som AR och VR-upplevelser. Rod Hall tror att Apple kommer att öppna upp ett särskilt API för scannern och därmed ge utvecklare möjlighet att skapa appar som ”kan avgöra skostorlek för onlineshoppning och se till att man köpt rätt cykel”.

Iphone 8 kan få laserbaserad ansiktsigenkänning

Enligt Cowen and Company-analytikern kan nästa stora Iphone-funktion vara ansiktsigenkänning via laser. Det menar också JPMorgan-analytikern Rod Hall som säger att Apple kommer att implementera en laserteknik i frontkameran som gör att telefonen kan läsa av ansikten. Han menar även att lasern kan ersätta Touch ID i Iphone 8, och på så vis möjliggöra en kant-till-kant-skärm på telefonen, rapporterar Macrumors.

Lasern, eller scannern som han skriver i sin rapport, kan öka produktionskostnaden med 10 till 15 dollar per modul, vilket i kombination med OLED-skärm, glas på fram och baksidan, samt andra ökade kostnader, kan bidra till att telefonen blir 1000 dollar dyrare i butik i USA. Det förutsätter också att Apple behåller sina marginaler.

Genom att lägga till lasersensorer nära frontkameran kan Apple möjliggöra mätning av objekt och i kombination med kameran kunna känna igen olika ansikten. På så vis ökas säkerheten i den smarta telefonen ytterligare ett snäpp, skriver Cult of Mac.

Lasertekniken kan även användas till så kallad ”förstärkt verklighet”, eller augmented reality (AR) som tekniken är mer känd som. Med AR får utvecklare nya sätt att bygga appar på, vilket kan vara den innovation Apples telefoner så väl behöver.

3d touch uppdateras

Iphone 8 blir enligt ryktena Apples första mobil med oled-skärm, och den ska dessutom vara krökt längs sidorna. Det ger företaget ett visst huvudbry, skriver KGI Securities analytiker Ming-Chi Kuo i en rapport till investerare. 3d touch, funktionen som gör att du kan trycka olika hårt för olika funktioner, måste nämligen göras om.

Kuo tror att Apple kommer byta tillverkningsteknik på själva trycksensorn från något som kallas FBCB till film. Det ska ge högre känslighet och fler nivåer av tryckkänslighet. Skärmen påstås även stagas upp med metall, eftersom oled-panelen är mer böjlig och därmed ömtåligare än lcd-paneler.

Touch ID

Touch id ersätts av nytt biometriskt säkerhetssystem

Kuo skriver även att Apples numera välbeprövade säkerhetssystem touch id kommer bytas ut mot en ny variant som kombinerar fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning. Orsaken är att Iphone 8:s heltäckande skärm där hemknappen är inbakad i skärmen inte längre kan använda en kapacitiv sensor utan måste förlita sig på en optisk sensor.

Det framgår inte helt tydligt av rapporten om Kuo menar att den nya tekniken redan är klar för Iphone 8 eller om den kanske kan få vänta till Iphone 9.
Kuo tar även upp ryktena om ansiktsigenkänning som alternativ till fingeravtryck (se föregående sida). Han tror att Apple kommer följa Microsoft och välja ansiktsigenkänning och inte irisskanner, samt att ansiktsigenkänningen helt kommer ersätta fingeravtrycket vad det lider. När det kan vara aktuellt vågar han dock inte gissa.

3d-sensorer

Enligt nya uppgifter från analytiker på Barclays kommer alla tre modeller av Iphone som släpps i höst vara utrustade med nya 3d-sensorer på både fram- och baksidan. Den på framsidan påstås vara till för ansiktsigenkänning (kanske som komplement till touch id) och den på baksidan för augmented reality-applikationer – det vill säga till för att kunna placera virtuella objekt på rätt djup och med rätt skärpa.

Inget touch id?

Flera rykten den senaste tiden har talat om hur Apple har problem att få till tekniken som ska placera touch id i skärmen på Iphone 8. Det ska framför allt handla om att det visat sig svårt att tillverka lagom många komponenter.

Enligt en ny rapport från Pacific Crest Securities analytiker Andy Hargreaves har Apple ungefär en månad på sig innan ett beslut måste fattas. Om det löser sig kommer allt gå som planerat och Iphone 8:s säljstart kan bli en aning försenad utan att påverka den totala tillverkningsvolymen under året. Om det visar sig omöjligt måste företaget välja mellan olika alternativa lösningar, och Hargreaves tror att företaget kan välja att helt ta bort touch id.

Med tanke på att touch id är något av Iphones signum tar vi de här uppgifterna med en rejäl nypa natriumklorid.

Optisk läsare löser biffen?

Under våren har olika rykten talat om att Apple haft problem med att få till touch id i Iphone 8 så att det kan döljas direkt i skärmen. Nu kommer en rapport från Economic Daily News som påstår att problemen har lösts och att Apple har tagit fram en optisk fingeravtrycksläsare som kommer sitta direkt i skärmen.

Uppgifterna ska ha kommit från ett internt symposium i Taipei där TSMC berättade för anställda om några enskilda funktioner företaget jobbar med för Apples räkning.

Rapporten bekräftar även tidigare uppgifter om att Iphone 8 kommer ha ett bildförhållande på 18,5:9 istället för 16:9 och att touch id inte blir den enda dolda sensorn i skärmen: Infraröda sensorer ska möjliggöra nya kameratekniker och augmented reality.