Skaltillverkare sätter ännu en spik i kistan för Touch ID

Med dryga månaden kvar innan Iphone 8 officiellt avtäcks, har skaltillverkaren Nodus gått ut och uppgett att Apple mycket riktigt kommer att skrota Touch ID i telefonen. Nodus ska ha fått sin information från källor nära företaget. Det skriver Appleinsider.

Skal
Foto: Nodus

Nodus har släppt ett par promobilder där deras skal syns på en Iphone 8 och vi får nog utgå från att det är en dummy baserad på läckorna. Men likväl är tillverkaren en legitim källa – så här nära presentationen har de troligtvis färdigställt design för sina skal och bör ha viss insikt i vad Apple planerar.

Tidigare:

Så fungerar ”hemknappen” i Iphone 8

Apple gjorde en riktig dundertabbe när de skickade ut en programvaruuppdatering till Homepod. Uppdateringen var bara tänkt att användas av Apple-anställda eftersom Homepod ännu inte säljs till allmänheten, och det var troligen anledningen till att företaget missade att dölja en hel del intressant information om kommande Iphone 8 i programvaran.

Nästa läcka att komma från Homepod-mjukvaran handlar om hur kommande Iphones nya ”hemknapp” påstås fungera. Källan är i detta fall alltså Apples egna mjukvara, något som får ses som en oerhört trovärdig källa även om saker kan ändras fram till lanseringen.

Den här gången är det Twitter-användaren Steven Troughton-Smith som har letat i koden och hittat ett ”perifert område” längst ned på skärmen, vilket liknar det funktionsområde som tidigare ryktats om för Iphone 8. I detta område ska den nya, virtuella hemknappen finnas.

Iphone 8
Foto: KGISkiss på hur funktionsområdet kan se ut i Iphone 8, från Ming-Chi Kuo och KGI Research.

Hemknappen ska kunna försvinna när den inte används i vissa appar – det är troligt att den försvinner när vi spelar upp video i helskärm till exempel – och den ska även kunna ändra storlek beroende på vilken app som är aktiv på skärmen för tillfället. Koden tyder också på att området kring hemknappen kommer vara helt rent, och inte samspela med appen på skärmen. Enligt Troughton-Smith verkar appar heller inte kunna ändra färg på detta funktionsområde, åtminstone inte till en början.
 

Iphone 8 kan tysta notiser när vi tittar på skärmen
En rad kod avslöjar vad som kan vara en helt ny funktion för Iphone, och återigen är det Apples Homepod som står för läckan. Koden hittades i den Homepod-programvara, som läckt en hel del intressant information om Iphone, av IOS-utvecklaren Guilherme Rambo. Den första delen av den rad kod Rambo grävt fram lyder ”TLAttentionAwarenessObserver.”

Det tyder på att den ansiktsigenkänning Apple verkar bygga in i Iphone – och som ser ut att helt ersätta Touch ID – får fler användningsområden än att bara logga in användaren och för att auktorisera betalning i Apple Pay. Kamerorna skulle kunna också kunna tysta notisljud om de märker att användaren tittar direkt på skärmen, och sedan aktivera notisljud igen när användaren lägger bort mobilen. Detta talade även Apple-kännaren Jason Snell om i ett nyligt avsnitt av podcasten Upgrade.

Om raden ”TLAttentionAwarenessObserver” betyder det vi tror att den gör lär vi få veta om ungefär en månad, då Apple väntas via upp nästa modell av Iphone.

Allt mer tyder på att Apple helt skrotar Touch ID

Det är inte första gången det kommer uppgifter om att Apple ska skrota Touch ID (läs mer längre ned i artikeln) till förmån för andra inloggningsmetoder. Häromdagen (se nedan) skrev vi också om att det inte är särskilt troligt att fingeravtrycksläsaren hamnar under skärmen.

Nu rapporterar den ofta välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuomatt Apple helt kommer förlita sig på ansiktsigenkänning i Iphone 8. Det skriver Macrumors.

Enligt Kuo kommer Iphone 8 ha det mest extrema förhållandet mellan skärmstorlek och chassistorlek på marknaden. Skärmen kommer ta upp i princip hela framsidan med minimala skärmkanter, och då finns helt enkelt inte plats för Touch ID. När Apple dessutom inte hittat ett sätt att implementera en fingeravtrycksläsare under skärmen, blir lösningen istället en 3d-avkännande ansiktsskanner.

Även Bloomberg rapporterar om liknande uppgifter, men har lite fler detaljer. Bloomberg skriver att ansiktsigenkänningen ska kunna låsa upp Iphone 8 på några hundra millisekunder och att funktionen ska fungera även när mobilen ligger på ett bord. Ansiktsigenkänningen kan även innehålla en irisskanner för att förbättra funktionen. Enligt uppgifter till Bloomberg ska ansiktsigenkänningen (till skillnad från densamma i Samsung Galaxy S8) till och med vara säkrare än Touch ID, då den läser av fler datapunkter.

Bloomberg hävdar dock att Apple fortfarande testar den supersnabba och säkra ansiktsigenkänningen, och att det inte är säkert att den hinner bli klar innan det är dags att börja producera Iphone 8. En fingeravtrycksläsare på baksidan av telefonen kan alltså fortfarande vara plan b.

Litet hopp för Touch ID under skärmen

Det har varit många turer fram och tillbaka om var fingeravtrycksläsaren ska placeras på kommande Iphone 8 (alla turer kan du läsa mer om längre ned i den här artikeln). Gissningsvis har Apples mål med den nya designen varit att kunna placera Touch ID bakom glaset på telefonens framsida, men chansen att det faktiskt ska bli verklighet till höstens Iphone-modell ser ut att vara liten.

Qualcomm visade nyligen upp en relativt pålitlig teknologi för att kunna avläsa fingeravtryck genom skärmen, något som bland annat 9to5mac skrev om, men den välkände och oftast välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo menar att denna teknologi inte är redo att skeppas i Iphone 8.

Kuo menar att Qualcomms teknologi är en förbättring mot tidigare försök att läsa av fingeravtryck genom skärmen, men att det finns många problem kvar att lösa – bland annat är detta sätt både långsammare att aktivera, och avläsningen av fingeravtrycket långsammare än vad vi kunder vant oss med. Dessutom är det oklart hur en massproduktion av Qualcomms teknologi för miljoner och åter miljoner Iphones egentligen ska gå.

Kuo menar dessutom att många kunder inte har några större problem med fingeravtrycksläsare placerade på baksidan av telefonen, även om det är något som Iphone-användare inte är vana med. Det är också troligt att Iphone 8 kommer få fler sätt att låsa upp telefonen, något som du kan läsa mer om längre ned i denna artikel.

Hemknapp försvinner och nytt Touch ID på baksidan

Nyligen dök det upp nya bilder på Iphone 8 med Touch ID på baksidan. Till skillnad från tidigare renderingar, ser detta onekligen ut att vara äkta vara. Bakom läckan Twitter-kontot Benjamin Geskin som tidigare varit inblandade i Iphone 8-rykten.

På bilden har kameran dessutom blivit vertikal och designen i övrigt verkar bli som Iphone 7.

Tidigare:

Enligt ett nytt rykte rapporterat av Idropnews planerar Apple att flytta Touch ID-sensorn till en helt oväntad plats på telefonen – nämligen baksidan. Källan bakom informationen säger sig ha sett en ny prototyp och istället för en knapp inbäddad i skärmen, som det tidigare snackats om, blir det alltså en fysisk plats.

ip

Foto: Idropnews

Designlösningen har vi sett förr, inte minst hos LG vars Androidtelefoner sedan länge haft ”hemknappen” med en id-sensor placerad baktill. Vidare säger rapporten också att Apple fortsätter med metallbaksida snarare än den glaslösning som det ryktats om innan.

Tidigare:

I flera år har det gått rykten om att Apple kan vara på väg att baka in hemknappen i skärmen. Dessa tog paus när touch id släpptes, men har nu fått ny fart. Enligt ett rykte håller Apple nämligen på att utveckla en ny kombinerad krets för att driva själva skärmen och pekinmatningen. Den skulle göra det möjligt att läsa av fingeravtryck direkt på skärmen, och därmed försvinner behovet av en fristående hemknapp för touch id.

Hittills har det varit oklart hur Apple skulle kunna ta bort hemknappen och samtidigt behålla touch id, men i oktober 2016 avslöjade Apple Insider att Apple tagit patent på en teknik som gör det möjligt att läsa av fingeravtryck genom olika strukturer – som exempelvis en skärm. Apple bör alltså nu vara ett steg närmare att kunna förverkliga det flera år gamla ryktet om en eliminerad hemknapp. 

Iphone ( Touch ID patent

Bild: United States Patent and Trademark Office.

Patentet löser dock inte hur touch id ska kunna aktiveras. Idag finns en liten ring runt hemknappen som känner av när vi håller ett finger där. En sådan ring skulle i så fall behöva integreras i skärmen – eller lösas på annat sätt, om Apple satsar på denna teknik i nästa års modell.

Redan nu med Iphone 7 har Apple gjort om hemknappen till en helt plan och orörlig "knapp" som använder Taptic Engine för att ge haptisk återkoppling som lurar din hjärna att du har klickat på en knapp. Den funktionen lär bli ännu viktigare om hemknappen slopas i Iphone 8, för att vi ska få någon typ av feedback. Hemknappen har hängt med ända sedan första versionen av Iphone och har allt eftersom fått fler funktioner, som att aktivera Siri. 

Iphone 8 koncept

KOncepbild av en Iphone 8 med skärm som går ut i kanterna och utan hemknapp.

Fler sätt att låsa upp

Ming-Chi Kuo tror att Apple kommer baka in fler biometriska inmatningsmetoder i Iphone 8, vid sidan av fingeravtryck. Touch id skulle alltså kunna bli ”body id” eller något sådant, och även kunna skanna exempelvis ögon eller hela ansiktet (Microsoft har ju bevisat att det senare fungerar förvånansvärt bra).

Uppgifter från en kinesisk tidning som har översatts av Digitimes påstår att företaget Xintec väntas få beställningar från Apple på iris-läsare som ska sitta i Iphone 8. Xintec ingår i samma koncern som TSMC som bland annat tillverkar Apples A-processorer.

Iphone 8 login

Blir det irisläsare i Iphone 8?

Apple har flera patent som rör ansiktsigenkänning, och har köpt två företag – Emotient och Faceshift – vars tekniker skulle kunna användas för att bygga en upplåsningsmetod som bygger på att känna igen ditt ansikte (som i Microsofts Windows Hello).

Vidare menar Rod Hall att ansiktsigenkänning kommer att underlätta processen med att låsa upp telefonen. Touch ID fungerar som bekant inte i alla situationer, särskilt under vintern då det är kallt, och den nya tekniken kan till och med vara säkrare. Det i sig kan bidra till att Apple Pay snabbare rullar ut bland banker.

Annat som är värt att notera är att en scannern kan nyttjas för andra uppgifter som AR och VR-upplevelser. Rod Hall tror att Apple kommer att öppna upp ett särskilt API för scannern och därmed ge utvecklare möjlighet att skapa appar som ”kan avgöra skostorlek för onlineshoppning och se till att man köpt rätt cykel”.

Iphone 8 kan få laserbaserad ansiktsigenkänning

Enligt Cowen and Company-analytikern kan nästa stora Iphone-funktion vara ansiktsigenkänning via laser. Det menar också JPMorgan-analytikern Rod Hall som säger att Apple kommer att implementera en laserteknik i frontkameran som gör att telefonen kan läsa av ansikten. Han menar även att lasern kan ersätta Touch ID i Iphone 8, och på så vis möjliggöra en kant-till-kant-skärm på telefonen, rapporterar Macrumors.

Lasern, eller scannern som han skriver i sin rapport, kan öka produktionskostnaden med 10 till 15 dollar per modul, vilket i kombination med OLED-skärm, glas på fram och baksidan, samt andra ökade kostnader, kan bidra till att telefonen blir 1000 dollar dyrare i butik i USA. Det förutsätter också att Apple behåller sina marginaler.

Genom att lägga till lasersensorer nära frontkameran kan Apple möjliggöra mätning av objekt och i kombination med kameran kunna känna igen olika ansikten. På så vis ökas säkerheten i den smarta telefonen ytterligare ett snäpp, skriver Cult of Mac.

Lasertekniken kan även användas till så kallad ”förstärkt verklighet”, eller augmented reality (AR) som tekniken är mer känd som. Med AR får utvecklare nya sätt att bygga appar på, vilket kan vara den innovation Apples telefoner så väl behöver.

3d touch uppdateras

Iphone 8 blir enligt ryktena Apples första mobil med oled-skärm, och den ska dessutom vara krökt längs sidorna. Det ger företaget ett visst huvudbry, skriver KGI Securities analytiker Ming-Chi Kuo i en rapport till investerare. 3d touch, funktionen som gör att du kan trycka olika hårt för olika funktioner, måste nämligen göras om.

Kuo tror att Apple kommer byta tillverkningsteknik på själva trycksensorn från något som kallas FBCB till film. Det ska ge högre känslighet och fler nivåer av tryckkänslighet. Skärmen påstås även stagas upp med metall, eftersom oled-panelen är mer böjlig och därmed ömtåligare än lcd-paneler.

Touch ID

Touch id ersätts av nytt biometriskt säkerhetssystem

Kuo skriver även att Apples numera välbeprövade säkerhetssystem touch id kommer bytas ut mot en ny variant som kombinerar fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning. Orsaken är att Iphone 8:s heltäckande skärm där hemknappen är inbakad i skärmen inte längre kan använda en kapacitiv sensor utan måste förlita sig på en optisk sensor.

Det framgår inte helt tydligt av rapporten om Kuo menar att den nya tekniken redan är klar för Iphone 8 eller om den kanske kan få vänta till Iphone 9.
Kuo tar även upp ryktena om ansiktsigenkänning som alternativ till fingeravtryck (se föregående sida). Han tror att Apple kommer följa Microsoft och välja ansiktsigenkänning och inte irisskanner, samt att ansiktsigenkänningen helt kommer ersätta fingeravtrycket vad det lider. När det kan vara aktuellt vågar han dock inte gissa.

3d-sensorer

Enligt nya uppgifter från analytiker på Barclays kommer alla tre modeller av Iphone som släpps i höst vara utrustade med nya 3d-sensorer på både fram- och baksidan. Den på framsidan påstås vara till för ansiktsigenkänning (kanske som komplement till touch id) och den på baksidan för augmented reality-applikationer – det vill säga till för att kunna placera virtuella objekt på rätt djup och med rätt skärpa.

Inget touch id?

Flera rykten den senaste tiden har talat om hur Apple har problem att få till tekniken som ska placera touch id i skärmen på Iphone 8. Det ska framför allt handla om att det visat sig svårt att tillverka lagom många komponenter.

Enligt en ny rapport från Pacific Crest Securities analytiker Andy Hargreaves har Apple ungefär en månad på sig innan ett beslut måste fattas. Om det löser sig kommer allt gå som planerat och Iphone 8:s säljstart kan bli en aning försenad utan att påverka den totala tillverkningsvolymen under året. Om det visar sig omöjligt måste företaget välja mellan olika alternativa lösningar, och Hargreaves tror att företaget kan välja att helt ta bort touch id.

Med tanke på att touch id är något av Iphones signum tar vi de här uppgifterna med en rejäl nypa natriumklorid.

Optisk läsare löser biffen?

Under våren har olika rykten talat om att Apple haft problem med att få till touch id i Iphone 8 så att det kan döljas direkt i skärmen. Nu kommer en rapport från Economic Daily News som påstår att problemen har lösts och att Apple har tagit fram en optisk fingeravtrycksläsare som kommer sitta direkt i skärmen.

Uppgifterna ska ha kommit från ett internt symposium i Taipei där TSMC berättade för anställda om några enskilda funktioner företaget jobbar med för Apples räkning.

Rapporten bekräftar även tidigare uppgifter om att Iphone 8 kommer ha ett bildförhållande på 18,5:9 istället för 16:9 och att touch id inte blir den enda dolda sensorn i skärmen: Infraröda sensorer ska möjliggöra nya kameratekniker och augmented reality.